Google-bedrijf biedt ‘goedkoper’ aardwarmtesysteem

Bron: www.bright.nl

De mysterieuze Google-afdeling X maakt van een project over aardwarmte een zelfstandig bedrijf.

Volgens het technologiebedrijf is Dandelion, dat een innovatieve technologie voor het verwarmen en koelen van huizen aanbiedt, volwassen genoeg om zelfstandig de markt te veroveren. Net als bij vergelijkbare aanbieders van aardwarmte-oplossingen haalt Dandelion warmte en kou uit de grond door water rond te pompen tot wel 150 meter diep. In de winter wordt de warmte in de grond geabsorbeerd door het water dat door de pijpen loopt, ’s zomers wordt de warmte in huis via dezelfde buizen aan de aardbodem afgegeven.

Snelheid

Wat het bedrijf onderscheidt, is de snelheid waarmee het aardwarmtesysteem kan worden geïnstalleerd, vertelt marketingdirecteur Katie Ullmann aan RTL Z. In slechts enkele dagen legt Dandelion een werkende installatie aan. “Hiermee zijn wij een stuk sneller en goedkoper”, zegt Ullmann trots. Het bedrijf ontwikkelde een kleine maat boor, daar waar concurrenten enorme installaties uit de olie- en gassector gebruiken. Ook de warmtepompen van Dandelion zijn stukken goedkoper dan die van concurrenten. De totale kosten van het systeem bedragen 20.000 dollar, zo’n 17.500 euro, ongeveer de helft van de concurrentie.

Hiermee is het systeem in tien jaar terugverdiend en wordt z’n 50 ton CO2 bespaard. Nu nog moet het hele bedrag in één keer worden afgetikt, maar Ullmann wil toe naar een servicemodel, waarbij Dandelion de installatiekosten voor haar rekening neemt en de besparingen incasseert. Investeerders geloven in ieder geval in de levensvatbaarheid van de start-up. Met de verzelfstandiging werd ook bekend dat Dandelion twee miljoen dollar heeft opgehaald. Naast Alphabet (het moederbedrijf van Google) hebben ook Collaborative Fund, Zhen Fund en Borealis Ventures in het energie-installatiebedrijf geïnvesteerd.

Ook naar Europa

Voorlopig richt het in New York gevestigde bedrijf zich op het noordoosten van de Verenigde Staten. Door de warme zomers en koude winters is aardwarmte hier het meest efficiënt, zegt Ullman. Daarbij kent alleen al de staat New York tweeënhalf miljoen huiseigenaren die hun huis verwarmen met olie of propaan. “Daar valt het meeste geld te besparen.”

Dandelion wil snel uitbreiden over de rest van het land, maar sluit een overstap naar Europa zeker niet uit. “We komen heel graag naar Europa”, vertelt de marketingdirecteur. “Onze technologie zou in Europa zeker aanslaan, want Europeanen zijn een stuk milieuvriendelijker dan Amerikanen.”

Moonshots

Onderzoeksinstituut X uit Silicon Valley, tot oktober 2015 bekend als Google X, is omgeven door geheimzinnigheid. Het richt zich op futuristische, risicovolle technologieën, waarvan de levensvatbaarheid en/of winstgevendheid in de toekomst nog maar de vraag zijn. Omdat het altijd baanbrekende onderzoeken betreft worden de projecten van X ook wel moonshots genoemd.

Eerdere bekende projecten uit de koker van X zijn onder andere de zelfrijdende auto (Waymo), de internet-aanbiedende ballonnen in de atmosfeer (Project Loon) en bezorgvliegtuigen voor in de stad (Project Wing). Ook heeft het bedrijf een aantal mislukkingen op z’n naam staan, zoals de Google Glass, hoewel de ontwikkeling van de bril nog altijd verder gaat.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*