Laden elektrische bussen kan 15 procent goedkoper

Door: Inge Jacobs                 www.ovpro.nl

Door het laden van elektrische bussen slimmer te plannen, is een forse kostenbesparing te realiseren. Vervoerders moeten daarom vooraf nadenken over het tijdstip en de wijze waarop ze hun elektrische bussen bijladen, waardoor ze piekbelastingen van het elektriciteitsnet kunnen voorkomen. “Door goed na te denken wanneer je energie laadt is een kostenbeparing van 15 procent op de stroomkosten te behalen en kun je kiezen voor de meest groene stroom. Dit heeft een positieve impact op de duurzaamheid van het vervoer”, legt Jan Theo Hoefakker, Managing Director Public Transport bij PitPoint uit.

PitPoint kan op basis van praktijkervaring in de hele schone brandstofmix de vervoerder adviseren en ondersteunen, om op de goedkoopste momenten te laden. Daarvoor is het wel nodig dat er goede analyses worden gemaakt over de benodigde energie om deze bussen te laden, de tijdstippen waarop het beste geladen kan worden en de manier om de laadinfrastructuur in te richten. Om het slim laden te realiseren is PitPoint gaan samenwerken met E.D.Mij en Statkraft.

Lagere energieprijs

De energieprijs verschilt op de verschillende momenten van de dag. Energie is tijdens de spitsuren veel duurder, omdat het elektriciteitsnetwerk dan een piek ervaart. Wanneer daar niet over nagedacht wordt, kan het gebeuren dat vervoerders dus onbewust hun bussen laden op het moment dat de energieprijs het hoogste is of op het moment dat er onvoldoende groene stroom beschikbaar is. Een vervoerder betaalt dan de hoofdprijs, of start onbedoeld kolencentrales of diesel generatoren terwijl dat helemaal niet nodig hoeft te zijn.

Door analyses te maken van alle variabelen, kan PitPoint een vervoerder helpen bij het creëren van een zogenaamd optimalisatiemodel. “Het gaat om de vraag: hoe veel stroom heb ik op welk moment nodig? In plaats van simpelweg stroom afnemen en daarvoor betalen, gaan we nu veel strategischer duurzame stroom inkopen”, legt Hoefakker uit.

Lager vermogen

Het is niet altijd mogelijk om laden tijdens de piekmomenten te voorkomen. Hoe langer een bus aan de lader gekoppeld is, hoe beter het opladen te reguleren is. Maar bussen zijn afhankelijk van een dienstregeling, waardoor het laadmoment soms erg krap is. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden, meent Hoefakker. “Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld met een kleiner vermogen te laden”, legt hij uit. Op de momenten dat de energie duurder is, wordt dan met een laag vermogen geladen, terwijl met een hoog vermogen kan worden geladen als de prijs goedkoper is.

Bovendien is slim laden niet alleen kostenbesparend, maar zorgt het ook voor een nog groenere mobiliteit. Momenteel wordt er gewerkt met een systeem met certificaten, waardoor vervoerders volledig groene energie kunnen inkopen. Maar de bussen worden ook geladen wanneer die groene energie niet beschikbaar is. “Door slim laden kunnen we onnodig gebruik van kolen of generatoren voorkomen”, vertelt Hoefakker.

Grotere vloten

De meeste Nederlandse vervoerders bezitten op dit moment slechts een beperkt aantal elektrische bussen. In Eindhoven rijdt nu de grootste vloot 43 elektrische bussen rond en aan het einde van dit jaar worden er in de concessie Amstelland-Meerlanden een kleine 100 ingezet. Dat is echter geen probleem voor de optimalisatie van het laadproces. “Elektrische busvloten groeien, dus het wordt juist belangrijker om na te denken hoe en wanneer je gaat laden”, benadrukt Hoefakker.

Overigens geldt dit niet alleen voor elektrische bussen, maar ook voor gewone elektrische auto’s of andere grote elektrische vloten, zoals groene taxi’s. PitPoint verzorgt (publieke) elektrische laadpalen en laadpleinen voor fleetowners en zorgt ervoor dat die aangestuurd worden op basis van het aanbod van duurzame energie en de inkoopkosten die hiermee gepaard gaan. E.D.Mij is verantwoordelijk voor de wiskundige modellen, die PitPoint gebruikt om de palen in te stellen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*