VIDEO-SpaceX lanceert de eerste Falcon Heavy-raket in november

Bron: www.dutchcowboys.nl

Elon Musk is een soort van anti-Trump: hij gooit graag dingen op social media, met als grote verschil dat je van Musk’s boodschappen wel altijd blij bent. Terwijl hij zich opmaakt voor de oplevering van de eerste Tesla Model 3 morgen gooide hij er en passant nog even uit dat de grote raket van SpaceX, de Falcon Heavy, haar eerste vlucht in november gaat uitvoeren.

Het is wel dezelfde raket, maar de vlucht gaat niet meteen naar Mars, trouwens. Er moet eerst even getest worden of het wel allemaal werkt zoals de bedoeling is.

Drie in één

Het is feitelijk een grote versie van de reguliere Falcon en wordt daarom ook aangedreven door niet één, maar drie Falcon 9-raketten, die vervolgens weer terug naar de aarde zullen gaan om te landen. Dat wordt interessant, want hoewel het de laatste tijd uitstekend gaat met het landen zijn dit wel twee landingen tegelijk die getackeld moeten worden. De derde raket koppelt pas later los en landt op een platform in zee. Als dat lukt, is wel ook meteen bewezen dat het geautomatiseerde systeem écht werkt.

Die Falcon Heavy heeft ook serieuze power (tijdens het opstijgen komt dat volgens SpaceX neer op de kracht van achttien 747-vliegtuigen tegelijk) en kan daardoor beduidend zwaardere vracht mee naar boven nemen. Los van de technische hoogstandjes die nodig zijn om de (booster)raketten terug te krijgen op aarde is het natuurlijk ook interessant om te kijken wát er dan omhoog gaat.

Dat is allemaal onbekend op dit moment, maar het is al gaaf dat de Falcon Heavy überhaupt gebruikt gaat worden. In 2015 werd er al een test gepland, maar door een explosie van één van de Falcon 9-raketten ging dat niet door. De stabiliteit van de platformen en raketten die door SpaceX gelanceerd zijn is echter dusdanig hoog dat het risico vermoedelijk prima te overzien is tegen november.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*