Noorwegen mogelijk eerste land ter wereld dat alleen duurzame energie gebruikt

Door: Jeannette Kras      www.welingelichtekringen.nl

Noorwegen kan het eerste land ter wereld worden dat volledig op groene stroom draait. Dat zegt de belangrijke Noorse denktank Energi Norge.
In het energieprogramma van het adviesorgaan staat beschreven hoe het land in 2050 alleen nog maar gebruik maakt van schone energie. Nu al is waterkracht verantwoordelijk voor 96 procent van de Noorse elektriciteit en rijden er 110.000 elektrische auto’s in het land. De regering kondigde onlangs aan dat er na 2025 geen auto’s meer worden verkocht die op fossiele brandstoffen rijden.


Directeur van de denktank Oluf Ulseth zegt dat het energieplan niet alleen belangrijk is om klimaatverandering aan te pakken maar ook om het grote verlies aan banen in de olie-industrie op te vangen. “Het bestaande systeem geeft ons de unieke kans om andere sectoren elektrisch te maken en zo CO2-emissies te verminderen.”
Ulseth besluit: “Ons doel voor Noorwegen is om het eerste volledig elektrische land ter wereld te worden in 2050. De basis daarvoor is waterkracht, maar ook een betere samenwerking tussen overheden en bedrijven. Zo kunnen we voorop gaan in de strijd tegen klimaatverandering en tegelijk onze concurrentiepositie verbeteren.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*