VIDEO-Ferry’s tussen Zweden en Denemarken worden elektrisch

Door:  Rutger Middendorp               www.bright.nl

Twee ferries van 238 meter en 8414 ton worden van diesel omgebouwd naar elektrisch. Later dit jaar gaan ze weer in de vaart.

Tussen Helsingborg in Zweden en Helsingör bovenin Denemarken vaart een ferry meerdere keren per dag de 4 kilometer op en neer. Dat gebeurde altijd op diesel, maar ABB (het logo ken je mogelijk uit je meterkast) heeft de Aurora en Tycho Brahe omgebouwd om het op stroom te doen.

Dat lijkt eenvoudig, omdat het maar zo’n kort stukje is, maar om 8414 ton (zonder auto’s en passagiers!) in beweging te krijgen is heel wat energie nodig. Er zitten ongeveer 100 batterijen van het formaat van de Ampera-E in het schip. 4MWh in totaal. Verder moesten er transformatoren en koeling gebouwd worden.

Aan beide uiteindes van het schip zitten laadpunten die met een enorme robotarm gekoppeld worden aan de stroomvoorziening. Omdat het schip lange tijd stil ligt om passagiers en auto’s uit te laden en weer in te laden is er altijd genoeg stroom aan boord. Zodra de stroomvoorziening is geïnstalleerd, kan de eerste van de twee schepen in dienst genomen worden.

 

Een ander project van ABB met een kleinere Ferry.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*