Robot Stan zet je auto veilig weg…

Door: Suzanne Grijpink     paranormaal.blog.nl

Je denkt misschien bij parkeerrobot Stan niet meteen aan een robot, maar het is er wel één. Parkeerrobot Stan is namelijk een elektrisch aangedreven, autonoom rijdend platform. Bij de ingang van een parkeergarage geef je jouw auto af en Stan doet de rest.

Grote parkeergarages kunnen een bron van ergernis zijn. Heb je na lang zoeken eindelijk een plekje gevonden, dan kan dat zomaar worden geblokkeerd door een scheef staande auto. Of je moet een enorm eind lopen van je parkeerplek naar je bestemming. Stanley Robotics ontwikkelde voor dat alles een oplossing: parkeer­robot Stan. Nadat de bezoeker zijn auto in een speciale cabine heeft geplaatst, maakt het systeem een scan van de auto om te bepalen waar de wielen zitten. Vervolgens schuift het platform onder de auto en wordt deze met speciale klemmen aan de wielen opgetild. Stan kan nu naar een vrij parkeervak rijden en de auto daar keurig netjes in zetten.

Momenteel levert de parkeerrobot Stan de meeste voordelen op bij langdurig parkeren. Bij bijvoorbeeld luchthavens. Parkeerruimte wordt optimaal gebruikt met een boekings­systeem. Aan de hand van vluchttijden kunnen mensen vooraf een parkeerplaats reserveren. Het automatische systeem berekent dan hoe de auto’s optimaal zijn te rangschikken. Tot maximaal vijf auto’s worden direct achter elkaar geparkeerd. Volgens Stanley Robotics is het systeem vrij eenvoudig te implementeren voor een standaard parkeergarage of -parkeerterrein. Daarvoor is slechts één parkeerrobot per vierhonderd voertuigen nodig.  Momenteel wordt Parkeerrobot Stan getest in Parijs bij het vliegveld Charles de Gaulle.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*