‘Km-heffing zorgt voor schonere en veiliger trucks’

Bron: www.ttm.nl

“Er is een goede kans dat we door inzet van moderne technologie het aantal doden door ongevallen met vrachtwagens voor 2025 kunnen terugbrengen tot nul.” CEO Arjan Bos van transportverzekeraar TVM deed zaterdag op de Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg in Nijkerk een dringende oproep aan de transportwereld, de kenniscentra en de politiek om nieuwe ‘Smart Mobility’ technologie voor iedere vervoerder in Nederland toegankelijk te maken. Dit zou kunnen door fiscale voordelen of subsidies. Bos stelde voor dat de kilometerheffing, die het nieuwe kabinet in een regeerakkoord gaat voorstellen, gaat inzetten voor techniek die vrachtwagens schoner en veiliger maakt.

Bos: “Die techniek zal de komende jaren breed worden uitgerold door ICT-bedrijven en truckfabrikanten. Dit zal enorme positieve gevolgen voor de verkeersveiligheid en het milieu kunnen hebben. Deskundigen gaan ervan uit dat binnen 10 jaar er geen verkeersslachtoffers meer zullen vallen door ongevallen met vrachtwagens. We zien daarnaast een zonnige toekomst weggelegd voor elektrische voertuigen en steunen de oproep van TLN om in 2025 alleen nog elektrisch te distribueren in de Nederlandse binnensteden. Alleen zal het kabinet de sector wel financieel moeten ondersteunen en als er dan toch een kilometerheffing komt, dan zou een deel daarvan terug moeten vloeien naar de sector als steuntje in de rug bij investeringen die Nederland echt schoner en veiliger maken.”


TVM ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd in deze digitale revolutie. “De afgelopen jaren hebben we fors ingezet op transportveiligheid en daar gaan we ook mee door. We willen vooral kijken met politiek en organisaties als TLN hoe we de nieuwe technologie voor alle Nederlandse vervoerders toegangkelijk krijgen. Het heeft een enorme positieve impact als dat lukt. Op het terrein van de duurzaamheid, waar we de CO2-uitstoot fors kunnen terugdringen, maar ook op de weg waar nog steeds te veel slachtoffers te betreuren zijn en economische schade ontstaat door lange files.”
Op de Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg zette TVM chauffeurs in het zonnetje die 5 jaar (330 zilveren Ridders van de Weg), 10 jaar (97 gouden Ridders van de Weg) of 20 jaar (8 diamanten Ridders van de Weg) jaar aaneengesloten schadevrij hebben gereden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*