Scooters en brommers zijn groot gevaar voor gezondheid

Scooters en brommers vormen een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, vindt de medische wereld. Daarom moet gemotoriseerd verkeer op fietspaden worden verboden, kan de snorscooter niet langer als aparte ‘lichte’ categorie te boek staan en mogen alleen nog elektrische alternatieven zijn toegestaan.

Alle steden zitten met de overlast door scooters en brommers in hun maag, schrijven ruim veertig vooraanstaande medici en wetenschappers in een brandbrief aan de Tweede Kamer en het kabinet die in handen is van deze krant.

De voertuigen zorgen volgens de briefschrijvers voor lichamelijk letsel ten gevolge van ongevallen, door de uitstoot van schadelijke stoffen en dankzij geluidsoverlast. Ook bevordert het gebruik overgewicht en diabetes, omdat mensen te weinig bewegen. Dat kan zelfs een vroegtijdige dood betekenen.

Rechtsstaat

We moeten denken aan de toekomst, ook die van kwetsbare kinderen met bijvoorbeeld astma.

Longarts Wanda de Kanter

,,De kern van de rechtsstaat is dat de vrijheid van het individu ophoudt waar de veiligheid en gezondheid van de ander in het geding komt”, schrijven de artsen en onderzoekers. ,,Roken in scholen, vliegtuigen en restaurants is verboden omdat het de gezondheid van andere mensen in dezelfde ruimte schaadt.”

Het huidige beleid moet op de schop, vinden de briefschrijvers. ,,Zonder maatregelen tegen scooters en brommers zal het huidige beleid deze gevaarlijke en overlast veroorzakende voertuigen, voor zowel mens als milieu, juist nog meer ruimte geven.”

Er rijden in Nederland inmiddels bijna 1,2 miljoen scooters en brommers en dit aantal blijft stijgen. Ter vergelijking: in 2007 ging het nog maar om 700.000 exemplaren. Het aantal snorfietsen is sindsdien zelfs ruim verdubbeld.

Longarts Wanda de Kanter van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, vooral bekend om haar strijd tegen roken,  is één van de ondertekenaars van de brief. Zij laat weten zich vooral zorgen te maken om de kindveiligheid, die in gevaar komt door onder meer de uitstoot van scooters en brommers in steden. ,,We moeten denken aan de toekomst, ook die van kwetsbare kinderen met bijvoorbeeld astma.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*