Wereldprimeur: elektrische binnenvaartschepen tussen Nederland en België

Het Nederlandse bedrijf Port-Liner krijgt 7 miljoen euro subsidie van de EU om volledig elektrisch aangedreven binnenvaartschepen te ontwikkelen voor de vaart tussen Nederland en België.

ENGINEERINGNET.BE – Het plan is om het eerste elektrisch aangedreven binnenschip in augustus 2018 op te leveren. Logistiek dienstverlener GVT uit Tilburg gaat dit binnenvaartschip als eerste testen.

Nog eens tien schepen moeten voor het einde van 2019 operationeel zijn. Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de EU in het kader van ‘Connecting Europe Facility’.

Er worden vijf kleine en zes grote elektrische binnenvaartschepen gebouwd. Het eerste kleine schip wordt ingezet tussen Budel (aan de Belgisch-Nederlandse grens) en de Antwerpse haven. Het schip is 52 meter lang en 6,7 meter breed en kan 24 twintig voetcontainers en 425 ton bulklading aan boord nemen.

De kleine schepen zijn geschikt om op alle Kempense kanalen in België te varen. Deze kunnen 15 uur varen op een E-powerbox ter grootte van een 20 voet ISO-container. Omdat elektromotoren geen machinekamer nodig hebben, is de laadruimte 8% groter dan die van vergelijkbare schepen.

De zes grote elektrische binnenvaartschepen zijn elk 110 meter lang en 11,4 meter breed. Zo’n schip kan 270 containers aan boord nemen. Elk schip heeft vier E-powerboxen aan boord, om 35 uur te varen. Bij aankomst op de containerterminal kunnen de batterijen worden gewisseld, of worden opgeladen wat vier uur duurt.

De grote schepen zullen worden ingezet tussen de havens van Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Duisburg. Alle schepen zijn al verhuurd aan grote verladers, logistiek dienstverleners en grote containerrederijen.

De schepen hebben Lloyd’s-certificering en voldoen aan de ADN-eisen. Tevens zijn de schepen voorbereid op onbemand varen. Ze worden in Nederland gebouwd, bij Asto Shipyard.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*