Bevestigd: XC40 wordt allereerste EV van Volvo

Het plan is onderweg.

Met de introductie van de nieuwe Volvo S60 is het metaforische schip van de diesel binnen het gamma van de Zweden eindelijk uitgevaren. Tegelijkertijd blikt de formatie Göteborg vooruit op de stap naar elektrificatie. Hybride varianten van haar auto’s maakt Volvo al langere tijd, maar haar eerste volledig elektrische model moet spoedig volgen.

Dit vertelde Volvo’s designchef Thomas Ingenlath vlak na de onthulling van de S60 tegenover het Britse Autocar. Volgens Ingenlath komt de eerste EV van het merk sneller dan we in eerste instantie misschien hadden verwacht, maar hij komt zeker niet te laat. Volgend jaar, nadat Polestar haar tweede auto ter wereld heeft gebracht, moet de volledig elektrische XC40 (rijtest) worden onthuld. Daarna volgt de volledig elektrische XC90, alvorens de rest van het gamma eraan zal moeten geloven. Dit alles om het doel te halen, dat tegen 2025 liefst 50 procent van de verkopen moet bestaan uit volledig elektrische auto’s.

Daarbij begrijpen de Zweden niet waarom andere grote merken niet dezelfde tactiek hanteren als zijzelf. In plaats van een volledig nieuw elektrisch model op de markt te brengen, kiest Volvo er liever voor haar bestaande auto’s van een volledig elektrische aandrijflijn te voorzien. Experimenteren en onorthodox te werk gaan, dat laten ze wel over aan Polestar.

Persoonlijk kan ik me wel vinden in de overtuiging van Ingenlath. Waarom zou je een compleet nieuw model op de markt brengen met een markant ontwerp en een nog tamelijk onbekende aandrijflijn, wanneer je de bestaande modellijn net zo goed van de milieuvriendelijke krachtbron kunt voorzien. Op die manier zullen mensen niet afknappen op het ontwerp, omdat je uit ervaring weet dat deze in de smaak valt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*