Auto’s op waterstof: de toekomst of achterhaald?

Het aantal volledig elektrische auto’s is sinds 2014 bijna vertienvoudigd. In 2018 reden van de bijna 23.000 nieuwe volledig elektrische auto’s er slechts dertien op waterstof. Heeft de stekkerauto de strijd al gewonnen of is de auto op waterstof juist iets waar je de komende jaren goed op moet letten?

08-08-2019 06:00 | DOOR: ALBERT BIONDINA

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dat het aantal elektrische auto’s snel stijgt. Dat de waterstofauto daarop achterblijft, is opmerkelijk omdat de technologie achter waterstofauto’s veel ouder is dan die van batterijauto’s. Het allereerste voorbeeld bestond al in 1966 in de vorm van de GM Electrovan.

Voor wie nog niet het fijne over waterstofauto’s weet: een waterstofauto heeft net zoals een stekkerauto een elektromotor. Het grote verschil is dat de auto de energie om te rijden niet uit een accu haalt, maar aangedreven wordt door waterstof. De waterstof wordt bewaard in een tank en kan met zuurstof omgezet worden in water, waarbij energie opgewekt kan worden. Het enige restproduct is waterdamp en warmte.

Dat waterstofauto’s minder populair zijn dan batterijauto’s blijkt wel aan het aantal waterstofmodellen die in Nederland verkrijgbaar zijn. Er zijn op dit moment namelijk slechts twee modellen te koop: de Hyundai Nexo en de Toyota Mirai. Waar de infrastructuur van batterijauto’s goed ontwikkeld is, zie je dat waterstof op sommige vlakken nog achterloopt.

Waarom waterstof een goed idee is

De zogenaamde ’tank-to-wheel’ uitstoot van een waterstofauto is helemaal emissievrij. Een waterstofauto produceert alleen maar water en hete lucht en de CO2-uitstoot per kilometer is dus nul gram. Als je dat combineert met de mogelijkheid om snel te kunnen tanken is waterstof volgens Mike Belinfante van Hyundai Nederland een goede duurzame oplossing voor zwaardere voertuigen, zoals bijvoorbeeld bussen en vrachtwagens, maar ook voor luxere zware auto’s. “Voor wie vooral in de stad rijdt en op het werk de mogelijkheid heeft om op te laden, is een batterijauto een prima keuze” zegt hij. “Maar als je met een koelwagen in hartje Amsterdam je waren naar restaurants moet brengen, dan is een batterij geen oplossing. Dan kun je beter voor een waterstoftruck kiezen.”

Snel tanken

Een groot voordeel van waterstofauto’s is de mogelijkheid om snel te tanken. Waar je bij een elektrische auto met een batterij moet wachten totdat deze vol is kun je een waterstofauto binnen een paar minuten, net zoals bij een benzine- of dieselauto, voltanken. “Als ik een afspraak heb, wil ik niet een half uur aan de lader staan omdat mijn batterij toevallig leeg is.” vertelt hoogleraar duurzame energie Ad van Wijk over zijn waterstofauto. “Dan wil ik gewoon in 3 à 4 minuten kunnen tanken en 500 tot 600 kilometer kunnen rijden, ook in de winter.”

Taxibedrijf Noot uit Ede rijdt sinds kort in Den Haag ook op waterstof: “Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze, omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot”, zegt Martijn Kersing, directeur van Noot Personenvervoer.

60.000 bomen

Waar auto’s, die rijden op fossiele brandstoffen de lucht vervuilen, stoten waterstofauto’s alleen waterdamp en lucht uit. Maar dat is niet het enige: waterstofauto’s zuiveren zelfs de lucht die door de auto heen gaat. Om een waterstofauto optimaal te laten werken, moet de lucht die gebruikt wordt voor het opwekken van energie zo zuiver mogelijk zijn. Daarom hebben waterstofauto’s een speciale filter, die er uiteindelijk voor zorgt dat lucht schoner uit de auto komt dan het er in gaat. Volgens Hyundai filtert een rijdende Hyundai Nexo in een uur even veel lucht schoon als 42 mensen in een uur ademen. “Als 10.000 Hyundai Nexo’s tegelijkertijd onderweg zouden zijn, zou het effect van die CO2-reductie overeenkomen met het planten van maar liefst 60.000 bomen”, aldus Mike Belinfante.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*