Forze VIII: steeds sneller racen op waterstof

De door Delftse studenten ontwikkelde waterstof racewagen Forze VIII heeft twee veelbelovende races gereden waarin coureur Jan Bot in beide races de snelste rondetijd neerzette. In deze wedstrijden nam het Forze team met hun waterstof raceauto op tegen conventionele racewagens.

Met een uitstekende start begon studententeam Forze zondagavond 14 juli aan een 60 minuten durende race op circuit Zandvoort. Als enige waterstofvoertuig ter wereld dat meedoet aan een officiële autorace was er veel aandacht voor de roze racewagen. Het team zette al snel na de start de beste rondetijd binnen hun klasse neer, na een dag eerder ook al het ronderecord voor elektrische sportwagens op Circuit Zandvoort te hebben aangescherpt.

Inhaalslag

De Forze VIII maakte een enorme inhaalslag in de eerste helft van de race en voor een aantal rondes reed de wagen op de eerste plek met ruim 10 seconden voorsprong op de nummer twee. Terwijl de voorsprong groter en groter werd viel de wagen uit het niets kort uit door een technisch probleem. De Forze VIII wist de hierdoor opgelopen achterstand niet meer in te halen, maar heeft de rest van de race consistent goede rondetijden neergezet.

Zhi Wei Cai, Team Manager: “Er is afgelopen jaar met het hele team enorm hard gewerkt om deze prestatie mogelijk te maken. Vorig jaar waren we het eerste team ter wereld dat überhaupt een race uitreed op waterstof, al konden we toen nog totaal niet meekomen met de competitie. Om nu, één jaar later, consistent competitieve rondetijden neer te zetten is fantastisch. Als je bedenkt wat ons team bereikt met beperkte middelen, stel je dan eens voor wat er allemaal bereikt kan worden met waterstof als écht grote partijen hier serieus werk van maken. Ons tempo ten opzichte van de benzine aangedreven competitie laat zien dat waterstoftechnologie echt potentie heeft.”

Racen zonder uitstoot

Een waterstofauto, zoals de Forze VIII, is in feite een elektrische auto. In plaats van elektrische energie op te slaan in batterijen wordt er echter gebruik gemaakt van een zogenaamde brandstofcel. Hierin wordt waterstof uit een tank gecombineerd met zuurstof uit de buitenlucht. Deze reactie heeft twee restproducten: elektriciteit en puur water. De elektriciteit gaat naar de twee elektromotoren die de achterwielen aandrijven en het water wordt verneveld in de buitenlucht. “We kunnen onze waterstoftanks binnen 3 minuten aftanken, dat is een enorm voordeel ten opzichte van batterij-elektrisch voertuigen,” zo vertelt Team Manager Zhi Wei Cai.”

Forze Hydrogen Electric Racing

Studententeam Forze Hydrogen Electric Racing bestaat al sinds 2007. Het team heeft inmiddels acht auto’s gebouwd, allen waterstof aangedreven. Waar de eerste vijf wagens nog kleine karts waren waarmee het team meedeed aan een studentencompetitie, is de Forze VIII een volwaardige racewagen zoals je ze normaal gesproken op Le Mans verwacht. Ook voor de toekomst heeft het team nog wilde plannen, Cai: “Volgend jaar gaan we aan de slag met de Forze IX, een nóg krachtigere en snellere wagen dan ons huidige model. Of we volgend jaar al klaar zijn om te racen is nog niet duidelijk, voor ons ligt de prioriteit bij de kwaliteit en de prestaties van de wagen.”

Puntjes op de i

Voordat het zo ver is staat er eerst nog een tweede raceweekend op de planning. Halverwege augustus zal het team deelnemen aan de Gamma Racing Days op het TT circuit van Assen. “We hebben nog een maand de tijd om de Forze VIII te verbeteren, zodat we in onze volgende race het tempo dat we hebben laten zien de hele race vast kunnen houden.” aldus Cai. In het weekend van 17 en 18 augustus wordt het duidelijk in hoeverre de Delftse studenten daarin geslaagd zijn.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*