De duurzame line-up van Lowlands en andere festivals

Het festivalseizoen is in volle gang. Lowlands vormt dit weekend één van de hoogtepunten van het Nederlandse festivalseizoen. Duurzaamheid speelt voor Lowlands een belangrijke rol. We zetten een aantal duurzame aspecten van Lowlands en andere Europese festivals op een rij.

13-08-2019 14:52 | DOOR: BAS JOOSSE

Schone energie

De eerste festivals stappen af van dieselaggregaat voor een duurzame energievoorziening. Theaterfestival De Parade ging in 2017 al over op groene stroom. Het festival Welcome to the Village in Leeuwarden maakte vorig jaar gebruik van een mobiele opslagbatterij voor de energievoorziening. Lowlands gaat nog niet over, maar zet de dieselgeneratoren wel bewuster in. Dat bespaart volgens de organisatie per editie 20.000 liter diesel en de inzet van tien generatoren. Voor een vast stroomnet zijn ‘vergevorderde plannen’, stelt het festival.

Op het festival Pukkelpop in het Belgische Hasselt wordt komend weekend een ‘Green Energy Mill’ toren getest die duurzame energie moet opwekken. De toren van 21 meter hoog is ontwikkeld door de Technische Universiteit Eindhoven en heeft zonnepanelen, een windturbine en opslagbatterijen.

Duurzaam kamperen in een tent

Festivals en kamperen gaan uitstekend samen. Maar de kunststof wegwerptentjes die na afloop blijven staan, passen daar weer niet bij. De kartonnen Kartent van het gelijknamige bedrijf pakt het daarom anders aan. De tweepersoonstent is gemaakt van karton en wordt na gebruik gerecycled door Kartent. Van de tent wordt bijvoorbeeld de kartonnen afvalbak KarBin gemaakt.

Lees ook: Uit je dak én afval scheiden: Suez en Kartent gaan voor duurzamer festivalseizoen

Minder wegwerpplastic

Ook festivals ontkomen niet aan minder plastic. Lowlands is één van de ondertekenaars van het Plastic Pact, waarmee de overheid de hoeveelheid plastic terug wil dringen en recycling wil bevorderen. Al het wegwerpservies dat gebruikt wordt op het festival in Biddinghuizen, wordt gemaakt van biobased materialen. Drinkbekers worden al sinds 2005 gemaakt biobased plastic. “Plastic is bij iedereen top-of-mind, ook bij bezoekers. De tijd dat je op festivals over bekertjes heen liep, is ver achter ons”, vertelde Maarten Lokven, projectmanager bij festivalorganisator Mojo in een eerder interview.

Het Britse muziekfestival Glastonbury draaide de afgelopen editie volledig zonder wegwerpplastic. Ook waren plastic waterflesjes niet verkrijgbaar: festivalgangers kregen een hervulbare waterfles, die gevuld kon worden bij speciale vulstations. Volgens diverse Britse media leidde dit in combinatie met het warme weer tot waterschaarste.

Minder transport

De logistiek die komt kijken bij het organiseren van een festival, krijgt ook steeds meer aandacht. Zo wordt voor het Belgische festival Pukkelpop veel materiaal aangevoerd per schip. Voor de editie van 2020 onderzoekt de organisatie of ook schepen ingezet kunnen worden voor personenvervoer. Een deel van de materialen voor Lowlands wordt na het festival opgeslagen in een loods op het terrein zelf, hierdoor hoeven er minder vrachtwagens te rijden. Voor het vervoeren van de festivalbezoekers zet de NS pendelbussen in van en naar stations in de buurt.

Waterbesparing

Per editie wordt op Lowlands 5.000 kubieke meter drinkwater en even zoveel oppervlaktewater gebruikt. In de afgelopen jaren is het waterverbruik met de helft verminderd. Een groot deel van de toiletvoorzieningen bestaat uit vacuümtoiletten, waar minder water gebruikt wordt. Bij de toiletten die nog wel met water doorgespoeld worden, wordt water uit de Lowlands-vijver gebruikt.

Horeca

Ook de horecavoorzieningen op festivals verduurzamen steeds verder. Op Lowlands staat Rabobank met Brasserie 2050. In dit ‘restaurant van de toekomst’ worden niet alleen de smaakpapillen geprikkeld, maar worden ook vraagstukken geserveerd. Een voorbeeld daarvan is hoe we de wereldbevolking in 2050 kunnen voeden. Hoe krijgen we de voedselproductie omhoog en krijgen we de impact ervan flink omlaag? De ingrediënten waarmee gekookt wordt, kunnen volgens The Food Lineup afkomstig zijn van biologische boeren, maar ook van vertical farms.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*