Elektrische auto rijden kost nu bijna hetzelfde als auto op benzine

Een elektrische auto is in gebruik nauwelijks duurder dan een model met brandstofmotor, zo blijkt uit de donderdag gepresenteerde Elektrisch Rijden Monitor 2020 van de ANWB. De bond komt tot een bedrag van 57 eurocent per kilometer voor een elektrisch model tegenover 56,4 cent voor een brandstofauto.

De ANWB maakte de berekening op basis van een gebruiksperiode van vier jaar en 15.000 gereden kilometers per jaar. De aanschafsubsidie van de overheid is niet meegerekend.

De gemiddelde aanschafprijs van een volledig elektrische auto staat dit jaar op 36.000 euro, al komt dat vooral door het relatief grote aantal modellen in het duurdere segment en doordat er aan de onderkant van de markt nog een inhaalslag gemaakt moet worden. Onder meer Dacia en Fiat hebben recentelijk betaalbare modellen aangekondigd.

Voordeligste nieuw leverbare elektrische auto’s

  • Renault Twingo Electric: 20.590 euro
  • Seat Mii Electric: 23.400 euro
  • Smart EQ ForTwo: 23.996 euro
  • Fiat 500: 24.900 euro
  • MG ZS EV: 30.985 euro

Elektrisch rijden steeds populairder

De ANWB stelt daarnaast vast dat elektrische auto’s steeds verder komen op een acculading. Waar de gemiddelde actieradius in 2017 nog op 172 kilometer per acculading stond, ligt het gemiddelde rijbereik dit jaar op 305 kilometer.

De interesse van de consument in elektrisch rijden neemt bovendien steeds verder toe. Uit de Elektrisch Rijden Monitor 2020 blijkt dat de groep geïnteresseerden met 40 procent voor het eerst groter is dan die met neutrale personen en niet-geïnteresseerden.

Inmiddels laat ruim een kwart weten binnen vijf jaar elektrisch te zullen gaan rijden, waar dat vorig jaar nog 20 procent was. De beweegreden van consumenten zijn volgens de ANWB het milieu, niet meer te hoeven tanken en de gebruikskosten.

 

  • Klik hier voor meer informatie

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*