Geen grap: bedrijf maakt van Lada’s puur elektrische auto’s

Ben je op zoek naar een elektrische auto en wil je niet te veel betalen, dan kun je – net als vroeger – terecht bij het Russische merk Lada. Of eigenlijk bij de Duitse firma Elantrie, want die bouwt voor rond de 20.000 euro de Lada Niva en Dacia Sandero om tot elektrische auto.

De Lada Niva is geen dure occasion. De auto staat te koop voor enkele duizenden euro’s en biedt redelijk veel waar voor je geld. De SUV’s hebben een hoge zitpositie, zijn redelijk ruim en voelen robuust aan. Ze stonden nooit bekend om hun betrouwbaarheid en zijn daarom onderwerp van veel grappen, maar wanneer je er een elektrische auto van maakt, zou dat al heel wat moeten schelen qua storingsgevoeligheid.

Tot 300 kilometer actieradius

De ombouwset bestaat onder meer uit een elektromotor die de bestaande krukas aandrijft en op die manier alle vier de wielen aanstuurt. De elektromotor is 88 pk (65 kW) sterk. Het is daarmee nog geen Porsche Taycan, maar het is wel iets meer dan de 83 pk (61 kW) van het standaardmodel. De energie wordt opgeslagen in een lithium-ionbatterij met een capaciteit van 30 kWh, die zich bevindt op de plaats van de brandstoftank. Volgens het bedrijf ligt het bereik van de offroader tussen de 130 en 300 kilometer, afhankelijk van het gebruik.

‘Teslada’

De ‘Teslada’ kan zelfs worden geïntegreerd in het elektriciteitsnet, overtollige energie opslaan en indien nodig terugleveren aan het systeem. Er is ook een 220 volt-aansluiting in de koffer, die elk elektrisch apparaat tot 2000 watt ondersteunt, zoals tuingereedschap of de kampeeruitrusting. Echt goedkoop is de ombouw helaas niet. Wanneer je zelf een Lada meebrengt, zijn de kosten voor de conversie exact 19.900 euro. Voor een gloednieuwe Lada Niva die al is omgebouwd naar elektrisch betaal je 36.800 euro. Het bedrijf biedt de ombouw ook aan voor de Dacia Sandero van de vorige generatie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*