WEETJES OVER ELEKTRISCHE AUTO’S EN WATER

met water? We kijken naar enkele situaties uit het dagelijks leven.

Hoewel elektrisch rijden in populariteit groeit, zijn er nog steeds veel geruchten of weinig bekende feiten over hun contact met water. En dat is heel normaal: elektrische auto’s en plug-in hybrides zijn gewoon niet zo bekend bij het grote publiek. Hier zijn dan ook weetjes over elektrische auto’s en water.

  • Klik hier voor meer informatie

Overstroomd wegdek of plassen

Het hangt allemaal af van de hoogte van het waterniveau. Als water over een afstand van enkele meters tegen het chassis komt, is het beter om niet door te rijden. De mogelijke risico’s dat water binnenkomt zijn groter naarmate de onderkant van de auto langer in contact is met water.

Elektrische auto’s kunnen probleemloos door grote plassen rijden omdat hun motoren waterdicht zijn en geen inlaten hebben. Hetzelfde geldt voor de batterijen, die verzegeld zijn. Je hebt misschien een keer beelden van video’s die een Tesla laten zien die bijna 2 meter onder water gaat. Echter: we raden het af dit thuis te proberen. Aan de andere kant zullen auto’s met een verbrandingsmotor het waarschijnlijk ook opgeven als water via de inlaat of het luchtfilter zou binnenkomen.

Bedenk je dat elektrische auto’s minder gevoelig zijn voor ondergelopen wegen en plassen dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Probeer echter niet met opzet om enkele centimeters onder water te gaan, alleen al omdat je de controle over het voertuig kunt verliezen als je niet ziet waar je rijdt.

Opladen met een stopcontact in de regen

Als je je elektrische of plug-in hybride auto in de stromende regen wilt opladen met je stopcontact thuis, geef het idee dan snel op. Inderdaad, opladen met de thuislader die door de fabrikant is geleverd, zelfs als je ervan uitgaat dat deze waterdicht is, levert geen gegarandeerd succes op. Het risico van kortsluiting bij een oplaadsessie is aanwezig.

Vermijd trouwens ook het vasthouden van kabels met natte handen en/of apparatuur, of met de voeten in het water. Vermijd het aansluiten van de stekkers als ze niet helemaal droog zijn.

In principe is het hetzelfde als thuis opladen. De voorzorgsmaatregelen voor elektrische auto’s en water blijven hetzelfde: raak de kabels niet met je voeten in het water aan en sluit ze niet aan als de stekkers nat zijn. 

Hoe zit het met openbare laadpalen?

Het enige dat hier verandert is dat de stroom pas gaat lopen nadat elektronische communicatie heeft plaatsgevonden. Zo zal bij een kortsluitingsdetectie, bijvoorbeeld door een stekker die nat is geworden, het laden niet starten en is het risico op elektrocutie tijdens het aansluiten dus uitgesloten. Om de kabel los te koppelen, zelfs met moeite, is het normaal gesproken onmogelijk om zelf een stroomstootje te krijgen.

Terwijl het opladen aan de gang is, moet je echter niet de stekkers aanraken met natte handen. Maar nogmaals, dit is gewoon gezond verstand.

Wassen met hoge druk

Bij hogedrukreinigers bestaat het risico dat sommige afdichtingen worden blootgesteld aan een kracht waardoor ze niet langer, al is het maar tijdelijk, kunnen voorkomen dat er water doordringt. Dit geldt trouwens ook voor verbrandingsmotoren. Sterke waterdruk die bijvoorbeeld op de radiateur is gericht, kan deze beschadigen.

Voor je elektrische auto kun je beter de krachtige waterstralen niet op de binnenkant van de ruimtes richten. Compartimenten waar bijvoorbeeld de onderdelen van de motor zijn ondergebracht. Hetzelfde geldt voor het chassis, vooral als het batterijpakket en de verbindingselementen zichtbaar zijn.

Met andere woorden, je kunt je elektrische auto met hoge druk wassen … Met voorzorgsmaatregelen met betrekking tot gevoelige onderdelen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*