Fossiele industrie plant in het geheim nieuwe koolstofbommen onder het klimaat

 

Olie- en gasmultinationals plannen in het geheim tal van grootschalige projecten die de klimaatdoelstelling van 1,5°C definitief onhaalbaar maakt. Als de regeringen niet ingrijpen, zullen deze bedrijven blijven cashen terwijl de wereld verbrandt. Dat laat een uitgebreid onderzoek van The Guardian zien.

Uit de exclusieve gegevens blijkt dat deze bedrijven er in feite voor miljarden dollars op inzetten dat de mensheid de opwarming van de aarde niet tot stilstand zal brengen. Hun enorme investeringen in de productie van nieuwe fossiele brandstoffen kunnen alleen renderen als landen er niet in slagen de koolstofuitstoot snel te verminderen, wat volgens wetenschappers van vitaal belang is.

Koolstofbommen zijn geldmachine

De olie- en gasindustrie is uiterst volatiel maar buitengewoon winstgevend, vooral wanneer de prijzen hoog zijn, zoals nu het geval is. ExxonMobil, Shell, BP en Chevron hebben in de afgelopen drie decennia bijna 2 miljard dollar winst gemaakt, terwijl de recente prijsstijgingen de baas van BP ertoe hebben gebracht het bedrijf te omschrijven als een “geldmachine”.

De lokroep van kolossale uitbetalingen in de komende jaren lijkt onweerstaanbaar voor de oliemaatschappijen, ondanks het feit dat de klimaatwetenschappers van de wereld in februari verklaarden dat verder uitstel bij het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen zou betekenen dat we onze laatste kans missen “om een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veilig te stellen”. Zoals de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, de wereldleiders in april waarschuwde: “Onze verslaving aan fossiele brandstoffen maakt ons kapot.”

Details van de geplande projecten zijn niet gemakkelijk toegankelijk, maar een onderzoek gepubliceerd in de Guardian laat zien:

  • De uitbreidingsplannen op korte termijn van de fossiele brandstofindustrie omvatten het opstarten van olie- en gasprojecten die broeikasgassen zullen produceren die equivalent zijn aan een decennium CO2-uitstoot van China, ’s werelds grootste vervuiler.
  • Deze plannen omvatten 195 koolstofbommen, gigantische olie- en gasprojecten die elk gedurende hun levensduur minstens een miljard ton CO2 zullen uitstoten, in totaal overeenkomend met ongeveer 18 jaar van de huidige wereldwijde CO2-uitstoot. Ongeveer 60% van deze projecten is al begonnen met pompen.
  • Het dozijn grootste oliemaatschappijen ligt op schema om voor de rest van het decennium 103 miljoen dollar per dag uit te geven aan de exploitatie van nieuwe olie- en gasvelden die niet mogen worden verbrand als we de opwarming van de aarde willen beperken tot ruim onder 2°C.
  • Het Midden-Oosten en Rusland trekken vaak de meeste aandacht in verband met de toekomstige olie- en gasproductie, maar de VS, Canada en Australië behoren tot de landen met de grootste uitbreidingsplannen en het hoogste aantal koolstofbommen. De VS, Canada en Australië geven ook enkele van de grootste subsidies ter wereld voor fossiele brandstoffen per hoofd van de bevolking.
  • Het dozijn grootste oliemaatschappijen ligt op schema om voor de rest van het decennium elke dag uit te geven
    • Klik hier voor meer informatie

Gebrek aan kritiek

Op de VN-klimaattop van Cop26 in november was de wereld het erover eens dat steenkool niet meer nodig was – de vraag was nu hoe snel goedkopere hernieuwbare energiebronnen deze konden vervangen, en hoe eerlijk de overgang zou zijn voor het kleine aantal ontwikkelingslanden dat er nog steeds van afhankelijk was.

Maar in de slotovereenkomst van Cop26 werden koolstofbommen als olie en gas niet vermeld, hoewel zij verantwoordelijk zijn voor bijna 60% van de uitstoot van fossiele brandstoffen. Bovendien zijn veel van de rijke landen, zoals de VS, die de internationale klimaatdiplomatie domineren en zich op de conferentie als klimaatleiders positioneerden, grote spelers in nieuwe olie- en gasprojecten. Maar in tegenstelling tot India hebben zij kritiek vermeden.

Dat gebrek aan kritisch onderzoek was voor de Guardian aanleiding om in de maanden na Cop26 een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen van de op handen zijnde olie- en gasexploratie en -productie.

Code rood

De wetenschappers van de wereld zijn het erover eens dat de planeet in grote problemen verkeert. In augustus reageerde Guterres fel op een grimmig rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change, ’s werelds belangrijkste autoriteit op het gebied van klimaatwetenschap. “Dit rapport is een code rood voor de mensheid”, zei hij.

Volgens het IPCC moeten de koolstofemissies tegen 2030 met de helft zijn gedaald om de kans op een leefbare toekomst te behouden, maar er zijn geen tekenen dat ze afnemen.

Deskundigen waarschuwen al minstens sinds 2011 dat de meeste fossiele brandstofreserves in de wereld niet kunnen worden verbrand zonder een catastrofale opwarming van de aarde te veroorzaken.

In 2015 bleek uit een spraakmakende analyse dat om de mondiale temperatuur onder de 2C te houden, de helft van de bekende oliereserves en een derde van het gas in de grond moest blijven, samen met 80% van de steenkool.

Vandaag is het probleem nog nijpender. Een beter begrip van de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis heeft ertoe geleid dat de internationaal overeengekomen limiet voor de opwarming van de aarde is verlaagd tot 1,5°C, om de risico’s van extreme hittegolven, droogtes en overstromingen te beperken.

In mei 2021 werd in een rapport van het Internationaal Energieagentschap, dat vroeger als een conservatief orgaan werd beschouwd, geconcludeerd dat er geen nieuwe olie- of gasvelden of kolenmijnen mochten bijkomen als de wereld tegen 2050 netto nul zou bereiken.

Al snel volgden meer waarschuwingen. Uit een geactualiseerde wetenschappelijke analyse bleek dat het aandeel van de fossiele-brandstofreserves dat in de grond zou moeten blijven voor 1,5C zou stijgen tot 60% voor olie en gas en 90% voor steenkool, terwijl de VN waarschuwde dat de geplande productie van fossiele brandstoffen de limiet die nodig is voor 1,5C “ruimschoots overschrijdt”.

In april was Guterres geschokt door het laatste IPCC-rapport, waarin werd gesteld dat het “nu of nooit” was om de uitstoot te verminderen, en hij lanceerde een openhartige aanval op bedrijven en regeringen wier klimaatacties niet overeenstemden met hun woorden en die koolstofbommen blijven plaatsen..

“Simpel gezegd, ze liegen, en de resultaten zullen catastrofaal zijn,” zei hij. “Investeren in nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen is morele en economische waanzin.

Het kan ze niet schelen

Staatsoliemaatschappijen voeren de expansielijst voor de korte termijn aan, met Qatar Energy, het Russische Gazprom en Saudi Aramco in de top drie. De helft van de geplande expansie van Gazprom vindt plaats in het kwetsbare Noordpoolgebied, hoewel nog moet worden afgewacht welke langetermijngevolgen de oorlog van Rusland in Oekraïne zal hebben voor de plannen van het bedrijf op het gebied van fossiele brandstoffen.

De beursgenoteerde oliemultinationals ExxonMobil, Total, Chevron, Shell en BP staan allemaal in de top 10. Onconventionele en risicovolle olie- en gasproductie is goed voor ongeveer 70% van de totalen van de Amerikaanse majors, terwijl het aandeel van fracking en ultradiep water varieert van 30% tot 60% voor de Europese bedrijven.

“De meeste olie- en gasbedrijven gaan gewoon door met business as usual,” zei Nils Bartsch van Urgewald. “Sommigen kan het gewoon niet schelen. Sommigen zien hun verantwoordelijkheid niet omdat regeringen over de hele wereld hen hun gang laten gaan, hoewel die regeringen natuurlijk vaak door de industrie worden beïnvloed.”

Tweederde van de 116 miljard vaten aan olie- en gasprojecten waar bedrijven zich financieel toe hebben verbonden, bevindt zich in het Midden-Oosten, Rusland en Noord-Amerika, volgens gegevens van Rystad Energy.

Geen commentaar

De verschuiving van het verbranden van olie en gas kan niet van de ene dag op de andere gebeuren, en er zal nog steeds een afnemende hoeveelheid moeten worden verbrand tijdens de overgang naar een wereldeconomie met nulemissie in 2050. De vraag is of bedrijven en regeringen snel genoeg handelen.

The Guardian heeft de in de analyse genoemde olie- en gasbedrijven aangeschreven en om een reactie gevraagd.

Saudi Aramco en Eni antwoordden de Guardian maar weigerden commentaar te geven. De andere bedrijven hebben niet gereageerd op het verzoek van de Guardian.

Alvast bedankt – en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*