HOE SNEL GAAT SNELLADEN EIGENLIJK?

De elektrische autobranche zet de komende jaren flink in op snelladen en de snellaad-stations schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe snel gaat snelladen eigenlijk? En wat zijn de voordelen ervan ten opzichte van andere manieren van opladen? ZERauto zocht het uit.

GELIJK- EN WISSELSTROOM

Technisch gezien kan onderscheid gemaakt worden tussen AC-snelladen met wisselstroom (alternating current) en DC-snelladen met gelijkstroom (direct current). Wisselstroom (AC) komt standaard uit het net. Hierbij wisselen de elektronen steeds van richting. In Noord-Amerika gebeurt dit 60 keer per seconde(60Herz), in Europa 50 keer per seconde (50Herz). Deze stroom kan niet zo worden opgeslagen in de elektrische auto. De wisselstroom uit een stopcontact wordt via een adapter of omvormer omgezet in gelijkstroom. Op de website van Oplaadkabels.nl is meer informatie te vinden over de verschillen tussen gelijk- en wisselstroom.

HOE SNEL GAAT DC-SNELLADEN?

Bij DC-snelladen met gelijkstroom kan een EV met een accu van 24kW in 20 tot 30 minuten opladen tot 80 procent batterijcapaciteit. Deze manier van snelladen vraagt om een eigen oplaadinfrastructuur met een vermogen van 40kW tot 50kW (500V en 125A) en een aparte laadstekker. Laders die hier tegen kunnen, zijn prijzig en groot. Om de kosten van de auto te drukken, zitten deze laders niets standaard in de auto, maar in het snellaadstation. Deze lader regelt zelf het laadproces en staat in directe verbinding met de batterij. De stekker moet op een andere manier worden aangesloten, waarbij de standaardlader in de auto wordt omzeild. De Amerikaanse autofabrikant Tesla gaat nog een stapje verder. De Amerikanen ontwikkelden superchargers, met een vermogen tot 100 kW. Tot nu toe kan alleen de Tesla Model S bij deze Superchargers terecht.

SNELLADEN OP AC-WISSELSTROOM

Renault komt dit jaar met de ZOE op de markt, die op 400 Volt kan laden met 32 tot wel 63 ampère. Deze manier van laden, met een binnenboordlader op hogere spanning of stroomsterkte, heet wisselstroom-snelladen (AC). Renault brengt hiervoor de Cameleon-lader op de markt, deze binnenboordlader is geschikt voor elk vermogen tot 43 kW. Hiermee kunnen elektrisch rijders terecht bij openbare oplaadpunten. Deze krachtstroomaansluitingen leveren wisselstroom, doorgaans van 11 tot 22 kW. Ter vergelijking, normale wandcontactdozen leveren 3,6 kW (230V, 16A). Een Renault ZOE is voorzien van een batterij met een opslagcapaciteit van 22 kWh, het opladen duurt dan zo’n  uur.

LOCATIES SNELLADEN

Snellaadstations komen vaak op strategische locaties langs de snelwegen in Nederland en bij knooppunten rond grotere steden. Mobiliteitsprovider The New Motion werkt samen met Nissan aan een snellaad-netwerk in Nederland. In dit ‘love to load’ netwerk zitten ook AC-snelladers op wisselstroom, bovendien bieden enkele locaties ook een combinatie van DC- en AC-snelladen aan. Daarnaast timmert Greenflux hard aan de weg. Het bedrijf plaatst AC-snelladers bij vestigingen van LaPlace en andere a-locaties bij snelwegen. Ook Essent, ANWB en Total bieden DC-snelladers aan. In totaal zijn er nu zo’n 40 DC-snelladers in Nederland. Het meest actuele overzicht van alle oplaadpunten in Nederland, is te zien op Oplaadpalen.nl.

Voordelen en nadelen snelladen

  • Snelladen duurt minder lang
    Met DC-snelladen kan een 24 kW accu in 30 minuten tijd tot 80 procent worden opgeladen, bij een vermogen van 40 kW tot 50 kW. AC-snelladen via openbare oplaadpunten is mogelijk met een vermogen van 11 tot 22 kW.  Thuis opladen via een normale wandcontactdoos gaat met 3,6 kW.
  • Snelladen is niet slechter voor de accu.
    Alle accu’s verliezen in meer of mindere mate capaciteit naarmate ze vaker worden opgeladen. Snelladen lijkt niet schadelijker te zijn dan andere manieren van opladen. Een snellader meet continu de temperatuur van de accu en vermindert het laadvermogen als de accu te warm wordt.
  • DC-snelladers zijn kostbaar.
    Om een auto met gelijkstroom (DC) te kunnen opladen, is een transformatorstation nodig om de wisselstroom (AC), dat standaard uit het net komt, om te zetten naar gelijkstroom. Dit is een kostbare aangelegenheid, het aanleggen van een snellaadstation kost ongeveer 100.000 euro (bron: ClubGreen). Dat is wel erg duur, Nissan spreekt van snelladers rond de 20.000 euro.
  • Snelladen vraagt veel van het netwerk.
    Het vermogen van AC-snelladen zit tussen de 22 kW en 43kW, dat van DC-snelladen ligt met 50 kW iets hoger. Dat hoge vermogen legt druk op het net.
  • Snelladers hebben weinig waarde in een Smart Grid netwerk.
    Een Smart Grid is een energienet waaraan een meet- en regelsysteem is toegevoegd. Hiermee kan de vraag en aanbod van energie beter worden afgestemd. Elektrische auto’s kunnen tijdens daluren het teveel aan stroom opslaan en later teruggeven aan het net. De accu van een elektrische auto is bij snelladen in een relatief kort tijdsbestek opgeladen en is dus slechts voor korte perioden beschikbaar in het netwerk. Bovendien vindt snelladen juist plaats tijdens piekuren, terwijl openbare- en thuislaadpunten vaak in daluren worden gebruikt.
  • Snelladen is duur(der).
    Niet alleen de aanleg van een snellader is duurder, elektrisch rijders betalen ook meer voor de stroom. Voor 8 euro per snellaadbeurt heb je een voor 80 procent volgeladen accu. The New Motion Het opladen bij een openbaar oplaadpunt van The New Motion kost 0,28 eurocent per kWh, een volle accu van 24 kW kost dan circa 6,70 euro.

Elektrische auto’s en snelladen

Welke elektrische auto’s snelladen op met wisselstroom en welke met gelijkstroom? Hieronder een overzicht van de belangrijkste modellen:

AC snelladen: wisselstroom

  • Renault ZOE Z.E.

DC snelladen: gelijkstroom

  • Nissan LEAF
  • Tesla Roadster
  • Tesla Model S
  • Mitsubishi i-MiEV
  • Peugeot Ion
  • Citroën C-Zero

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*