RDW maakt einde aan terug getunede auto’s

Driehoekig bord achterop, elektronische begrenzer erop en je auto is opeens niet meer APK- of MRB-plichtig en een rijbewijs is vooralsnog ook niet nodig. Door nieuwe regelgeving van de RDW is het ombouwen van je auto binnenkort -eindelijk- niet meer mogelijk.

 

Zoek op marktplaats naar MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid) en je wordt overladen met een stortvloed aan auto’s die je goedkoop en eenvoudig kunt rijden vanaf je zestiende. Van Berlingo’s tot Suburban’s en van Yarissen tot gigantische legertrucks aan toe, het kan allemaal. Door een maas in de wet kun je je auto ombouwen tot land- of bosbouwtrekker. Dat klinkt ingewikkelder dan het is: een driehoekig bord, ronde 45 km-sticker en een begrenzer is alles wat je nodig hebt.

Deze land- en bosbouwtrekkers zijn vrijgesteld van wegenbelasting, niet meer APK-plichtig en kun je tot 1 juli 2016 zelfs zonder rijbewijs rijden. Vorig jaar is bedacht dat je een T-rijbewijs nodig hebt en die kun je vanaf je zestiende halen door te lessen op een trekker met dubbele pedalen. De invoering is echter vertraagd van 1 juli 2015 naar 1 juli 2016*. Dat je nu nog in een normale auto kunt stappen die zich binnen de bebouwde kom niet anders gedraagt dan elke andere auto, is natuurlijk van de zotten.

Gelukkig komt de RDW eindelijk met nieuwe regelgeving, zo laten ze in een korte maar krachtige mededeling op de website weten:

Als u een voertuig wilt ombouwen naar een land- en bosbouwtrekker moet u vanaf 1 september 2015 bij de keuringsaanvraag een verklaring van de fabrikant overleggen. Uit deze verklaring blijkt dat het voertuig ook speciaal is ontworpen voor het gebruik als land- en bosbouwtrekker.

Ga dan maar eens uitleggen dat je Vitara, Golf GTI of Mercedes SLK écht bedoeld is om bomen mee uit het bos te trekken of het land te bemesten. Ergo: er komt nu dus definitief een einde aan het ombouwen van auto’s naar MMBS. Wie graag onverantwoordelijk wil zijn: je kunt dus nog een kleine anderhalve maand je auto laten omkeuren. Voor reeds tot MMBS omgekeurde voertuigen heeft deze nieuwe regel dan ook geen effect. Dat blijft nog even oppassen geblazen dus, totdat alle 16-jarige hun 45 km-karretje om een boom of argeloze voetganger hebben gevouwen.

UPDATE 16-06-15: Blijkbaar zijn ze bij het RDW ook niet helemaal op de hoogte. Staat elders op hun website nog steeds vermeld dat het T-rijbewijs pas vanaf 1 juli 2016 nodig zou zijn, nu geven ze middels een kort berichtje op hun frontpage (“vanwege de vele vragen” ghehe) aan dat het tóch 1 juli 2015 wordt. Met een B-rijbewijs krijg je vanaf 1 juli 2015 automatisch categorie T bijgeschreven op je rijbewijs en ook een trekkercertificaat is van 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 om te zetten in een T-rijbewijs. De RDW adviseert om, indien je een T-rijbewijs nodig hebt en nog geen B-rijbewijs of trekkercertificaat hebt, deze laatste voor 1 juli 2015 te halen en daarna om te laten zetten in een T-rijbewijs. Hoe omslachtig weer…

UPDATE 2: Door de nieuwe regels is het per 1 september niet meer mogelijk om een personenauto om te bouwen naar T5-trekker met een maximumsnelheid van 45 km/u, maar nog wel naar MMBS met een maximumsnelheid van 25 km/u. Wat precies de verschillen zijn tussen deze twee categorieën en wat er nog meer verandert op het gebied van rijbewijzen lees je HIERRRRR!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*