De Solar Impulse | Zonnevliegtuig geland na Atlantische vlucht

Het zonnevliegtuig Solar Impulse is succesvol de Atlantische Oceaan overgestoken. Het is de eerste keer dat een vliegtuig puur op zonne-energie de vlucht maakte.

Kort na 07.30 uur landde het vliegtuig bij de Spaanse stad Sevilla, bijna drie dagen nadat het was opgestegen in New York. Het toestel werd binnengehaald door Spaanse straaljagers en zeven stuntvliegers in formatie.

Volg de Solar Impulse op twitter:

Het was aanvankelijk de bedoeling om te landen in Parijs, dezelfde eindbestemming als Charles Lindberghs eerste solovlucht over de Atlantische Oceaan in 1927. Omdat daar echter onweer werd verwacht, werd uitgeweken naar Spanje.

Piloot Piccard deed tijdens de oversteek korte dutjes. Een speciale meditatietechniek moest helpen tegen het slaaptekort. De vlucht van ruim 6200 kilometer duurde uiteindelijk 2 dagen en 23 uur.

De trans-Atlantische vlucht was de vijftiende etappe in de vlucht rond de wereld van de Solar Impulse. Het vliegtuig begon op 9 maart 2015 in Abu Dhabi aan de reis van 35.000 kilometer.

De Solar Impulse heeft een spanwijdte 72 meter, iets breder dan een Boeing 747. Het blijft in de lucht dankzij 17.000 zonnecellen in de vleugels; ’s nachts levert een accu stroom.

Het toestel vestigde vorig jaar een duurrecord door in één ruk de Stille Oceaan over te steken van Japan naar Hawaï. Na die vlucht van vijf dagen was de Solar Impulse wel tien maanden uit de running door kapotte accu’s. Bovendien moest worden gewacht tot de dagen op het zuidelijk halfrond weer langer werden, om optimaal van de zonuren gebruik te kunnen maken.

Dubai

Nu de Solar Impulse is aangekomen in Europa, zal de vluchtleiding plannen gaan maken voor het laatste stuk van de reis, terug naar Dubai. Daarvoor zal eerst de Middellandse Zee worden overgestoken.

Met de wereldreis willen de makers van de Solar Impulse aandacht vragen voor de mogelijkheden van zonne-energie. Het vliegtuig gebruikt geen kerosine en heeft daarom geen uitstoot.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*