Wereldrecord: Elektrische auto knalt in 1,5 seconde naar 100 km/h

Zwitsere studenten hebben een elektrische auto gebouwd die in 1,513 seconden kan acceleren naar 100 kilometer per uur.

‘Verbazing’ bij TU Delft
Nederland heeft ook ooit het wereldrecord in handen gehad, in 2013 zette hetDUT racing team van de TU Delft een tijd neer van 2,15 seconde. Dat record moesten ze afstaan aan toen Grimsel voor de eerste keer het record brak.

Team manager Bas aan de Stegge vertelt aan de telefoon dat zijn team de prestatie van de Zwitsers uitgebreid heeft gevolgd. “We zijn wel enigszins verbaasd”, geeft hij toe. “We gaan nu berekenen of wij het sneller kunnen. De intentie om het record opnieuw te verbreken is er zeker, maar we moeten eerst uitzoeken hoe ze het precies hebben gedaan.”

Revanche op de Duitsers
De wagen van het Zwitserse Grimsel-team had slechts een weg van 30 meter nodig voor het verbreken van het wereldrecord. Die tijd van 1,779 seconde stond op de naam van het Duitse GreenTeam. Zij hadden het record op hun beurt weer afgepakt van Grimsel, dus je kan het ook wel een revanche noemen.

De videobeelden van het wereldrecord zijn vandaag gepubliceerd door de Academic Motorsports Club. 

Accelaratieprobleem
Waar elektrische auto’s van de studententeams nu vooral tegenaan lopen, is de kracht van de banden omzetten naar asfalt zonder het verliezen van snelheid. Dat wordt ook wel het accelaratieprobleem genoemd. Je kan dan nog wel zoveel vermogen hebben, zonder grip op de weg gaat je auto niet sneller. Aan de Stegge: “De Zwitsers claimen dat ze geen hulpmiddelen hiervoor hebben gebruikt. Ze zijn daarin vrij open geweest.”

Maar wat het geheim dan wel is, is ook het team uit Delft nog niet helemaal duidelijk. “De Zwitserse auto is ook compleet anders dan die van ons, wij weten niet hoe hun systeem eruit ziet. Dat houden ze denk ik ook wel voor zich. Het geheim van de smid zou je kunnen zeggen.”

‘Erg strakke tijd’
Bas gaat met zijn team berekenen of zij het record opnieuw kunnen breken. Maar dat gaat lastig worden, geeft hij toe aan de telefoon. “1,5 seconde is echt heel erg snel. We waren er van overtuigd dat we het vorige record van 1,77 seconde konden breken, maar deze tijd is wel erg strak.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*