Toplijst: 17 hoogvliegers in elektrisch vervoer

25-06-2016 07:46 | Door: Eelco Brandes

Meer en meer bedrijven, overheden en non-profitorganisaties elektrificeren hun wagenpark, meldt RVO.nl in zijn rapport Elektrisch Vervoer in Nederland Highlights 2015. Hier volgen de opvallende hoogvliegers in elektrisch vervoer per afzetmarkt weergegeven.

Personenwagens

Ergon vervangt kwart wagenpark door 100 procent elektrische auto’s

De sociale werkvoorziening in Eindhoven neemt tot en met 2017 45 elektrische auto’s in gebruik. Ergon heeft met 200 bedrijfswagens een van de grootste wagenparken van de regio Eindhoven. Ergon stelt dat er ‘geen enkel excuus is om niet met 100 procent elektrische auto’s te rijden’.

Dierenbescherming koopt 30 elektrische voertuigen

Een gift van de Nationale Postcode Loterij biedt de Dierenbescherming de mogelijkheid om 30 volledig elektrische dierentransporters aan te schaffen. Er is bovendien een infrastructuur – bestaande uit 624 zonnepanelen, 27 reguliere laadpunten en 3 snelladers – gerealiseerd waardoor het volledige elektrische wagenpark op zonne-energie en groene stroom rijdt.

35 elektrische auto’s voor Rotterdamse containeroverslag

APM Terminals neemt 35 elektrische auto’s in gebruik die middels windenergie op groene stroom rijden. De Nissans zijn bedoeld voor de medewerkers op de kade en op kantoor, die ermee over het 86 hectare grote terrein op Maasvlakte 2 rijden.

Bestelwagens

100 bestelbussen voor openbaar vervoer Amsterdam

Vervoersbedrijf Connexxion neemt voor het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) in Amsterdam 100 elektrische bestelbussen in gebruik.

Picnic ruilt supermarktwinkels in voor elektrische busjes

De online supermarkt Picnic is in Amersfoort en Leusden gestart met het bezorgen van boodschappen met 25 elektrische bestelwagens. Inmiddels liggen uitbreidingen naar Utrecht en Almere in het verschiet. De elektrische bestelwagens worden in Lochem door het bedrijf zelf gebouwd.

TNT bezorgt elektrisch in Amsterdam en Rotterdam

Postbedrijf TNT is in de binnensteden van Amsterdam en Rotterdam gestart met het bezorgen van pakketjes met 7 elektrische bestelwagens. Om het elektrisch transport mogelijk te maken, heeft TNT ontheffing van de gemeenten op parkeerverboden en hebben de elektrische bestelwagens toegang tot gebieden die normaal afgesloten zijn voor verkeer.

Bussen

35 elektrische bussen op Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol heeft 35 elektrische bussen in gebruik genomen voor het vervoer van reizigers van vliegtuigen naar de gate. De bussen worden geladen met zonnestroom. Iedere bus heeft op de luchthaven een eigen laadpaal, wat Schiphol tot de grootste oplaadlocatie voor elektrische bussen van Europa maakt.

40 elektrische bussen leveren voor Zuidoost-Brabant

VDL Bus & Coach is in Nederland gestart met de bouw van 40 elektrische bussen voor de concessie in Zuidoost-Brabant die uitgevoerd wordt door Hermes. Het is onderdeel van Brabants ambitie om in de periode 2016-2025 een overgang te realiseren naar volledig zero-emissie openbaar vervoer. Het busvervoer in Eindhoven moet daarbij in 2020 al volledig elektrisch zijn.

Vrachtwagens

Lidl start pilot in Amsterdam

Lidl is in de hoofdstad een proef gestart waarbij winkels worden bevoorraad door een volledig elektrische vrachtwagen. Lidl wil in 2025 binnen de ring van Amsterdam alle filialen volledig uitstootvrij bevoorraden.

Simon Loos en Heineken breiden uit naar zeven elektrische vrachtwagens

Na een succesvolle pilot hebben Simon Loos en Heineken besloten de elektrische vrachtwagenvloot uit te breiden van 1 naar 7 exemplaren. De elektrische trucks worden gebouwd in Nederland en ingezet voor de horecadistributie in de binnenstad van Amsterdam. Heineken wil de leveranties in de binnensteden van de Randstad vanaf 2020 met nul uitstoot kunnen uitvoeren.

Eerste New Cool-trailer op zonne-energie met e-koelmotor

Transportbedrijf Coenen Boxmeer heeft de eerste New Cool koeltrailer in gebruik genomen. De koeltrailer met elektromotor is ontwikkeld door Twan Heetkamp Trailers in samenwerking met een vijftal Nederlandse partners. De trailer heeft alleen een elektromotor waarvoor de energie wordt geleverd door teruggewonnen remenergie en zonnepanelen op het dak van de trailer.

Light electric vehicles
Leiden neemt 20 e-scooters in gebruik

De gemeente Leiden heeft 20 elektrische scooters in gebruik genomen. De scooters vervangen niet alleen conventionele scooters, maar ook diverse brandstofauto’s. De tweewielers worden ingezet voor handhaving en toezicht.

Utrechtse bedrijven nemen in binnenstad 200 e-scooters in gebruik

125 Utrechtse bedrijven hebben 200 elektrische scooters in gebruik genomen. De bedrijven zijn onder meer actief in makelaardij, vastgoedbeheer, detailhandel, schoonmaakdiensten en thuiszorg.

Friese fabriek produceert 200ste elektrische transporter

Frisian Motors heeft met haar productie van elektrische transporters Leffert FM-50 de grens van 200 doorbroken. Het voertuig wordt in Bakkeveen gemaakt en onder meer geëxporteerd naar België, Duitsland, Roemenië, Tsjechië en Costa Rica.

Laadinfrastructuur
The New Motion, Comfort Partners en BAM plaatsen 5.000 nieuwe laadpunten

Een consortium bestaande uit The New Motion, Comfort Partners en BAM is gestart met het plaatsen van 5.000 extra laadpunten door heel Nederland. De partijen trachten via strategische samenwerking kennis te delen en te innoveren.

Laadpunten bij alle Nederlandse IKEA’s

IKEA Nederland installeert laadpunten voor elektrische auto’s bij al haar Nederlandse vestigingen. Zwolle en Utrecht zijn de eerste vestigingen die ieder 4 laadpunten in gebruik hebben genomen. De laadpunten worden geplaatst in samenwerking met The New Motion.

Eerste snellader voor elektrische rondvaartboten

Allego, Heliox en Blue Boat Company hebben de eerste snellader in Nederland voor elektrische rondvaartboten ontwikkeld, gebouwd en in gebruik genomen. De snellader is geplaatst op de Stadhouderskade te Amsterdam. De hoofdstad wil dat alle rondvaartboten in uiterlijk 2025 emissievrij zijn.

 Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*