TESLA ZAL GEEN STADSWAGEN BOUWEN, WEL COMPACTE SUV EN PICKUP

24 juli 2016

Na de “betaalbare” Model 3, wil Tesla z’n gamma verder uitbreiden. In een blogpost heeft CEO Elon Musk bevestigd dat een compacte SUV en een pickup truck op de planning staan. 

Tot hiertoe heeft Tesla enkel peperdure elektrische wagens gebouwd. Dat begon met de Roadster sportwagen, gevolgd door de Model S luxe sedan en de Model X SUV.

Model 3 is en blijft goedkoopste Tesla

Musk’s filosofie is om de opbrengst van die dure wagens te gebruiken om een betaalbare Tesla te ontwikkelen. Die betaalbare auto, de Model 3, zal in de VS 35.000$ kosten en gaat eind 2017 in productie.

POLL: Hoeveel zal Model 3 kosten in Europa?

Bij ons in Europa zal de Model 3, wegens BTW en invoerkosten, eerder 40.000€ à 45.000€ kosten. Veel geld voor de gemiddelde particulier, en zelfs voor leasingklanten zit de Model 3 aan de bovenkant van de markt. Een BMW 5 bijvoorbeeld, kost evenveel (al bespaar je met de Tesla wel op “brandstof”).

Vandaar hoopte ik dat Tesla een auto onder de Model 3 zou positioneren. Een elektrische tegenhanger voor de BMW 1 en Mercedes A-Klasse, of misschien zelfs een Smart-alternatief. In z’n blogpost “Master Plan Part Deux” heeft Elon Musk echter bevestigd hij dat niet nodig acht. Letterlijk verwoordt hij het als volgt:

Today, Tesla addresses two relatively small segments of premium sedans and SUVs. With the Model 3, a future compact SUV and a new kind of pickup truck, we plan to address most of the consumer market. A lower cost vehicle than the Model 3 is unlikely to be necessary.

Model Y en Model P ?

Welke wagens komen er dan wel bij in de toekomst? Wel, zoals je hierboven kan lezen, een compacte SUV en een pickup truck.

Model Y render door Remco Meulendijk.

De compacte SUV, of Model Y zoals hij zal heten, zal gebouwd worden op het Model 3 platform en zal kleiner zijn de Model X. De Y zal ongetwijfeld 10% à 20% duurder zijn dan de Model 3. In oktober 2015, kort na de voorstelling van de Model X zei Musk dat de Model Y, net als de X, falcon wing deuren krijgt. Verdere details zijn voorlopig onbekend.

Op de pickup truck (Model P?) heeft Musk in 2013 al gealludeerd. Hij gelooft namelijk dat hij veel betere pickups kan ontwerpen dan degene die nu op de markt zijn.

Tesla pickup truck render door EV Network.

Ondanks eerdere berichten over een nieuwe Roadster, heeft Musk daar in z’n tweede Master Plan niets over vrijgegeven. Ik vermoed dat de Roadster nog wel op de planning staat, maar allicht komt hij pas na de pickup, ergens tegen 2022 misschien?

Waarom geen goedkopere Tesla?

Ik ben teleurgesteld dat er geen kleinere en goedkopere Tesla op de planning staat maar ik ben niet verrast. Op compacte wagens zijn de winstmarges immers kleiner en Tesla heeft die marges broodnodig om z’n innovatiehonger te financieren. Het bedrijf heeft immers plannen die veel verder reiken dan louter de verkoop van elektrische auto’s. Daarover meer in de volgende artikels.

Bron: tesla.com / foto: Dejan Hristov

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*