BELGISCHE REGELGEVING: Heb je EEN RIJBEWIJS NODIG voor een brommer?

Vanaf 16 jaar mag je met een brommer rijden. Afhankelijk van het type brommer of motor, heb je een bepaald type rijbewijs nodig.

 

Bromfiets tot 25 km/u

Voor een bromfiets of scooter van max 50 cc die maximum 25 km/u rijdt, heb je geen rijbewijs nodig. Je moet wel minstens 16 jaar zijn en een helm dragen. Om een passagier te mogen vervoeren op een brommer, moet je 18 jaar zijn.

Bromfietsen, scooters, … tot 45 km/u (AM)

Om sneller dan 25km/u te mogen rijden, heb je wel een rijbewijs nodig. Het rijbewijs AM is geldig voor een bromfiets, scooter of lichte vierwieler met een maximale cilinderinhoud van 50 cc. Of elektrische motoren met een nominaal maximumvermogen van ten hoogste 4 kW. Deze voertuigen mogen niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u.

Het theoretisch examen kan je afleggen vanaf 15 jaar en 9 maanden. Je moet ook minstens 4 uur rijles volgen in de rijschool met een minimum van 2 uur op de openbare weg. Daarna mag je je praktijkexamen afleggen. Er bestaat geen voorlopig rijbewijs voor deze categorie.

Wie een autorijbewijs heeft, mag ook met bromfietsen uit deze categorie rijden.

Motorfiets (A)

Ben je 18 jaar? Dan kan je het rijbewijs A1 halen. Dat is geldig voor motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximumvermogen van 11 kW/15 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,1 kW/kg.

Ben je 20 jaar? Dan kan je het rijbewijs A2 halen. Dat is geldig voor motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kw/47 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,2 kW/kg. De motorfiets mag niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.

Het rijbewijs A is geldig vanaf 24 jaar voor motorfietsen met een vermogen van meer dan 35 kw/47 pk. Deze leeftijd wordt teruggebracht tot 22 jaar als je tenminste 2 jaar een rijbewijs A2 hebt.

Vanaf 17 jaar en 9 maanden kan je een theoretisch examen afleggen. Als je daarin slaagt, blijft het examen 3 jaar geldig en kan je deelnemen aan de praktische examens die volgen op de opleiding in de rijschool.

Een valhelm en een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) is altijd verplicht.

Informatie over het theorie- en praktijkexamen en adressen van erkende rijscholen krijg je van GOCA, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en de VAB.

Het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) lanceerde de campagne Go for zero om duidelijk te maken dat rijden en alcohol niet samengaat.

Een overzicht van alle motorrijbewijzen

2 Reacties

  1. Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Ik wil in de zomer naar Kortrijk in België verhuizen ivm een studie en ben op zoek naar een speciale rijschool voor mensen met een beperking. Dit is lastig te vinden maar zal met een aantal rijscholen contact opnemen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*