Nieuwe elektrische bussen Hermes rijden vanaf zondag door Eindhoven

HELMOND – De 43 gloednieuwe, volledig elektrische bussen van Hermes rijden zondag hun eerste ritten voor reizigers in Eindhoven.

Op de ‘400’-lijnen zitten passagiers voortaan in stille, uitstootvrije voertuigen. Busvervoerder Hermes presenteerde enkele exemplaren van de nieuwe vloot vrijdagochtend bij de Cacaofabriek in Helmond. In totaal heeft moedermaatschappij Transdev 43 elektrische bussen aangeschaft, die zijn gebouwd door VDL Bus & Coach in België. Met dit aantal heeft Hermes naar eigen zeggen de ‘grootste uitstootvrije vloot van Europa’.

Wifi, usb en ligstand
Naast de elektrische bussen zet Hermes vanaf zondag nog eens 65 nieuwe bussen in op de langere streeklijnen in de Kempen en de Peel. De bussen zijn uitgerust met zogeheten Euro6-dieselmotoren. Die zijn nog wat stiller en ‘schoner’ dan hun voorgangers. Aan boord kunnen reizigers gebruikmaken van gratis wifi, usb-oplaadstekkers voor bijvoorbeeld mobieltjes en stoelen die lijken op die in touringcars. Dus inclusief voetsteun, uitklaptafeltje en ligstand. Tot slot rijden vanaf maandag 30 nieuwe buurtbussen door de regio. Bij elkaar kost de investering zo’n miljoen euro, aldus Transdev.

Volgende serie
De komende jaren wil Hermes het volledige buspark (285 voertuigen) uitstootvrij maken. In 2020 komt de volgende serie bussen op de weg en rond 2024 moet alles ‘schoon’ zijn. De provincie Noord-Brabant had deze eis op tafel gelegd voor de nieuwe concessie. Hermes won deze aanbesteding en mag de komende tien jaar het busvervoer in de regio verzorgen. De bussen van Hermes en de maatschappijen elders in Brabant rijden voortaan allemaal onder de naam ‘BravoV’, wat staat voor ‘Brabant Vervoert Ons’.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*