Hoverboard in de spits, wen er maar aan

Een hoverboard of gemotoriseerde skates voor het woon- werkverkeer? Wen er maar aan, zeggen verkeersdeskundigen.

Er komen steeds meer nieuwe voertuigen op de weg”, reageert professor verkeersveiligheid Marjan Hagenzieker op de toekomstvisie van de Stedenbaan. Dit samenwerkingsverband van onder andere de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de NS wil het gebruik van rollerskates, skateboards en hoverboards stimuleren. Deze vervoermiddelen zouden in de drukke binnenstad bij uitstek geschikt zijn om het laatste stuk van een ov-halte naar de bestemming te overbruggen.

Hoverboards, elektrisch aangedreven rijplanken, zijn nu nog verboden op de openbare weg en daarom vooral populair bij kinderen die ermee over het schoolplein rijden. Het ministerie van Infrastructuur kan nieuwe voertuigen op verzoek van de fabrikant aanmerken als ‘bijzondere bromfietsen’. Zo is het de segway en de elektrische step vergaan, maar bij hoverboards is het wel een probleem dat ze geen stuur hebben.

De Stedenbaan, Hagenzieker en ook filebestrijdingsorganisatie Verkeersonderneming zien desalniettemin de potentie van het voertuig.

Rotterdamse haven
Vooral in de stad, voegt Monique Monster van de Verkeersonderneming daaraan toe. ,,Voor de Rotterdamse haven lijken ze geen alternatief.” Juist voor dat gebied zoekt haar organisatie naarstig naar fileoplossingen. Het openbaar vervoer laat er te wensen over en de reis van de dichtstbijzijnde halte naar het reisdoel is ook met een hoverboard nog ‘een uitdaging’.

Voor de drukke binnensteden zullen ‘alle alternatieven voor de auto in de spits onderzocht moeten worden’, stelt Monster. Hagenzieker beaamt dat: ,,De opgave voor de komende jaren is de binnensteden geschikt te maken voor al die verkeersdeelnemers met allemaal verschillende snelheden”, zegt de hoogleraar aan de TU Delft en adviseur bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Dat betekent aanpassen van de weginrichting en andere weggebruikers leren inspelen op de nieuwe vervoermiddelen, legt zij uit. Daarbij heeft zij het niet alleen over automobilisten, wandelaars, fietsers en hoverboarders, maar ook over zelfrijdende wagens die het nieuwe verkeer moeten herkennen. “

1 Reactie

  1. Hardstikke leuke item dit, maar nu de segway uit is al een tijdje, hebben ze nog steeds nergens door dat de segway met stuur gevaarlijker is dan bijvoorbeeld een elektrische eenwieler, Het stuur van de segway is geen echt stuur, het is verzonnen om je aan vast te houden zodat bange mensen iets hebben om beet te houden en het dan wel ineens kunnen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*