“Kilometerheffing vergroent wagenpark”

Rekeningrijden beperkt het aantal files en helpt het wagenpark te vergroenen, concludeert Leaseplan in zijn vandaag gepubliceerde Trendreport over Kilometerheffing. Volgens de leasemaatschappij zorgt een verschuiving van belasting op aanschaf naar gebruik dat consumenten sneller nieuwere – en dus schonere auto’s – gaan rijden. Bovendien kan kilometerheffing elektrisch rijden stimuleren.

In het vandaag rapport onderzoekt Leaseplan welke vormen van kilometerheffing er zijn en welke landen het al succesvol toepassen. Voorbeelden uit Londen, Stockholm en Singapore laten zien dat het belasten van autogebruik op bepaalde tijden van de dag en/of in bepaalde gebieden de filedruk drastisch kan verlagen.

In alle onderzochte cases daalde het autoverkeer en steeg de luchtkwaliteit. Landen die kilometerheffing al hebben ingevoerd gaan er vaak mee door en breiden het gebied ook uit. Onlangs nog voegde Stockholm een extra snelweg toe aan de zone met kilometerheffing, waarna het autoverkeer daalde met zeker 22 procent.

Betalen naar gebruik

Hoewel de economie aantrekt, lopen de autoverkopen nog steeds terug, zo blijkt ook uit het Trendreport. Het Nederlandse wagenpark krimpt echter niet. Dit betekent dat het wagenpark relatief ouder en vervuilender wordt. Op dit moment belasten zes van de zeven autobelastingen het bezit van de auto: BPM, BTW, Motorrijtuigenbelasting, assurantiebelasting, bijtelling en leges. Alleen de brandstofaccijns belast het gebruik. Volgens Leaseplan kan verlagen van deze ‘bezitsbelastingen’ de aankoop van nieuwe (schonere) auto’s stimuleren.

Volgens Leaseplan is een congestieheffing in specifieke gebieden tijdens de spits de juiste manier om rekeningrijden in Nederland in te voeren. Marketingdirecteur Martijn Versteegen geeft aan dat het wel van belang is dat de maatregel niet wordt misbruikt om de automobilist zwaarder te belasten: “Rekeningrijden mag autorijden absoluut niet duurder maken. Nederland is al koploper in Europa als het gaat om kosten van autorijden door alle autobelastingen. Er zijn duidelijke politieke afspraken nodig om te voorkomen dat rekeningrijden een ‘open einde’ regeling wordt en uitmondt in een instrument om zwaarder te belasten.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*