Elektrisch fietsen helpt hartpatiënt bij revalidatie

Elektrisch fietsen kan een hartpatiënt helpen om de conditie en gezondheid op peil te houden. Dat blijkt uit een onderzoek van de UHasselt en Hartcentrum Hasselt, dat voor het eerst het potentieel van elektrische fietsen voor de revalidatie van hartpatiënten onderzocht. “De patiënt moet wel zelf nog voldoende inspanning leveren”, aldus de onderzoekers.

Uit de resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd bij 15 hartpatiënten, blijkt dat elektrisch fietsen voldoende intensief is en, in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, verbruikt het ook calorieën. Per tien kilometer verbruikte de patiënten gemiddeld 390 tot 450 kcal. “Met andere woorden: een hartpatiënt zou zijn/haar conditie en gezondheid op peil kunnen houden, of zelfs kunnen verbeteren, dankzij de elektrische fiets”, zegt professor Dominique Hansen.

Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat die voordelen bij een té zware elektrische ondersteuning verdwijnen. “De intensiteit van de oefening en het calorieverbruik (gemiddeld 323 kcal) liggen dan te laag. Een patiënt die omwille van fysieke beperkingen niet in staat is om gewoon te gaan fietsen, mag het zichzelf niet té gemakkelijk maken en moet nog wel degelijk een inspanning leveren – op een fiets met lichte elektrische ondersteuning, dus”, legt de professor nog uit.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*