Kan deze vliegende auto onze mobiliteit én ons milieu redden?

Skype-oprichter investeert 10 miljoen euro in Lilium Aviation

Misschien is er binnen enkele jaren dan toch een oplossing voor de problemen met mobiliteit en luchtvervuiling. Het antwoord ligt in het ultieme sciencefictionvoertuig: autovliegtuigjes.

Terwijl we ons allemaal druk maken over automatische of zelfrijdende auto’s is de Zweedse zakenman Niklas Zennström, oprichter van internettelefoonbedrijf Skype, al enkele stappen verder. Volgens hem steekt de toekomst in de vliegende auto. Zijn nieuwe bedrijf Lilium Aviation ontwikkelt auto’s die loodrecht opstijgen en landen en ook geschikt zijn voor normaal vervoer over de weg. De ontwerpers hopen begin 2017 al hun eerste bemande testvlucht te kunnen maken.

Lilium Aviation is inmiddels twee jaar oud en ambieert om de toekomst van mobiliteit ingrijpend te willen veranderen. Dat dit geen verhaal is uit een stripalbum, kan blijken uit de steun die zijn bedrijfje kreeg van het Europese Ruimtevaart Agentschap (ESA). Ze werken onder voogdij van het Technology Transfer Program van het agentschap, dat gelooft om in 2018 al op de markt te komen met dergelijke autovliegtuigjes. Volgens de ESA vallen de autovliegtuigjes onder de norm van lichte sportvliegtuigjes, wat een licentie verreist van 20 uur training. Bijna zoals je een rijopleiding volgt dus.

De prototypes zien er bijzonder futuristisch en zelfs elegant uit. De vier jonge ingenieurs ontwierpen eerst de Hexa, het allereerste prototype. Daarna volgde de Falcon, die allerlei technische gegevens en data verzamelde bij de onbemande testvluchten. Met de volledig 3D geprinte Dragon kwam Lilium dicht bij zijn ultieme ontwerp dat nu in de steigers staat, de Lilium Jet.

Poepsimpel

Lilium beweert dat het vliegtuigje – in de lucht gehouden door 36 bestuurbare ventilatoren onder de vleugels – stiller zal zijn dan helikopters, terwijl het ook minder infrastructuur zal vergen. Ook het besturen zou poepsimpel moeten zijn, gewoon zoals je een elektrische auto in handen hebt, maar dan wel eentje op enkele duizenden meters van de grond.

Daniel Wiegand van Lilium: “Toen we begonnen, hadden we een simpel doel: het beste ontwerp maken voor 21ste-eeuws transport. Met onze technologie kunnen we de straal van iemands leven verdrievoudigen terwijl we ons milieu beschermen, files ontwijken en de kosten voor infrastructuur elimineren. Hele landen kunnen we straks verbinden met metropoolregio’s.”

De vliegende auto’s moeten, als ze eenmaal ontwikkeld zijn, in staat zijn om verticaal op te stijgen en te landen. Uiteindelijk moet de Lilium Jet afstanden van 300 kilometer in de lucht kunnen afleggen, met een snelheid tot 300 kilometer per uur. Ergens ‘vroeg’ in het komende jaar wil Lilium een testvlucht gaan maken in een bemand prototype. Het zal de eerste keer zijn dat ze op 3.000 meter hoogte zullen vliegen. Met de financiële injectie van Niklas Zennström moet die testvlucht in 2017 een feit zijn.

Volgens Zennström zijn vliegende auto’s de beste oplossing voor problemen rondom mobiliteit en luchtvervuiling. “Dit is een erg goed voorbeeld van een start-up die bestaande technologie gebruikt om een groot probleem op te lossen”, zegt Zennström, in het Duitse blad Gründerszene. “De manier waarop we met transport omgaan, is verkeerd. De opstoppingen zijn alomtegenwoordig en om van Oost- naar West-Londen te komen duurt een eeuwigheid. Dat leidt weer tot vervuiling met kooldioxide en daarmee klimaatverandering. Natuurlijk zijn er elektrische auto’s en zelfrijdende voertuigen, maar om deze zaken echt op te lossen, moeten we volgens mij de hoogte in.

“Anderen nemen het concept van een drone en maken die vervolgens heel groot”, zegt Zennström over zijn keuze voor Lilium. “Het probleem met een drone is dat de propellers die de hele tijd lift moeten genereren en dus veel energie kosten. De vleugels van de Lilium zijn energiezuiniger en uiteindelijk komt het verbruik neer op dat van een elektrische auto.”

Een reis van München naar Frankfurt in de Lilium zal straks slechts een uurtje in beslag nemen, terwijl de autorit tussen de twee Duitse steden nu nog zeker vier uur kost. Een reguliere lijnvlucht is allicht nog korter. Maar dat is afgezien van de tijd voor het inchecken en wachten op de luchthaven. Die tijd valt weg bij de persoonlijke autovliegtuigjes, al vergt het wellicht nog wel enkele jaren vooraleer we zover zijn.

Naast de wettelijke regelingen speelt er ook nog zoiets mee als een prijskaartje. Het is vandaag nog onduidelijk hoeveel een Lilium Jet zal kosten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*