In 2017 je E-bike opladen met zonne-energie uit de weg

Eerste SolaRoad Kit ter wereld voor Groningen

Het SolaRoad fietspad in Krommenie is wereldwijd bekend. Dit fietspad zet zonlicht op het wegdek om in elektriciteit. SolaRoad is nu ook voor kleinere oppervlakten beschikbaar als SolaRoad Kit. De provincie Groningen is de eerste afnemer van deze innovatie en gaat hem gebruiken in een multifunctionele bank met oplaadpunten voor elektrische fietsen, een mobiele telefoon of een tablet. De naam van deze toepassing is STOPcontact.

Rond april 2017 plaatst de provincie de bank in BlauweStad, een waterrijk natuur- en woongebied ten oosten van de stad Groningen. Gedeputeerde Elizabeth Post van de provincie Noord-Holland:“Geweldig om te zien dat de succesvolle SolaRoad door de provincie Groningen wordt opgepakt. Ik feliciteer de provincie Groningen graag van harte met de aanschaf van de eerste SolaRoad Kit ter wereld!”

Over het STOPcontact in Groningen
Het STOPcontact is een multifunctionele bank die bestaat uit een slimme en groene combinatie van producten van drie partijen: SolaRoad, Dr. Ten en deFine-it. De door de SolaRoad Kit opgewekte energie wordt opgeslagen in twee zeezout-accu’s. Deze accu’s zitten verpakt in de multifunctionele bank van gerecycled materiaal. De bank heeft vier stopcontacten voor het opladen van bijv. een mobiele telefoon, elektrische fiets of een tablet en is voorzien van een digitaal informatiescherm. De technologie in de bank wordt door deFine-it met elkaar verbonden. De bank heeft ook een fietsenrek.

Over de SolaRoad Kit
De SolaRoad Kit bestaat uit vier elementen van ca. 2,5 x 3,5 meter. De SolaRoad Kit levert ca. 3500 kWh per jaar op, dit is genoeg energie voor een gemiddeld huishouden voor 1 jaar. Voor een bedrijventerrein, erf, plein, fietspad of wandelpad is de SolaRoad een innovatieve en duurzame energieoplossing. De kit kan energie leveren voor bijvoorbeeld wegverlichting, verlichting van een etalage, verwarming, een wifi punt of zoals nu in Groningen: als oplaadmogelijkheid voor elektrische fietsen of mobiele telefoons.

SolaRoad is een baanbrekende innovatie op het gebied van energiewinning. Een uniek concept, dat zonlicht op het wegdek omzet in elektriciteit en zo écht duurzame energie levert. Een proeftracé van 90 meter SolaRoad ligt sinds 2014 in Krommenie, en er wordt gewerkt aan diverse vervolgprojecten. SolaRoad is een project van provincie Noord-Holland, TNO, Ooms Civiel en Dynniq

Bijdragen aan een duurzame toekomst
De SolaRoad Kit is geschikt voor iedereen die wil bijdragen aan CO2-reductie en de klimaatdoelstellingen en die het belangrijk vindt om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. Ook past de kit goed bij Smart City en Smart Charging doelstellingen. Deze multifunctionele bank is een voorbeeld van hoe de provincie Groningen het gebruik van innovatieve, schone en veilige energiebronnen stimuleert. Ook ondersteunt de provincie onderzoek naar en ontwikkeling van intelligente energiesystemen en energieopslag.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*