De taxi van de toekomst : elektrisch wagentje zonder bestuurder

Gurgaon, een voorstad van New Delhi, staat op het punt om elektrische taxiwagentjes te krijgen zonder bestuurder. Deze wagentjes moeten iedere dag duizenden mensen gaan vervoeren naar hun werk. In Gurgaon staan onder meer de Indiase hoofdkantoren van Google, Microsoft en Apple. Het systeem heet Metrino personal rapid transit.

De kleine wagentjes gaan lopen tussen Delhi en Gurgaon over een traject van 13 kilometer met 16 stations. De elektrische wagentjes zonder bestuurder zullen worden opgehangen aan een rails en rijden op vaste en regelmatige tijdstippen. De gemiddelde snelheid van de ‘pods’ is 60 kilometer per uur en de pods kunnen vijf tot zes mensen vervoeren. Naar verwachting gaan er 30.000 mensen per dag vervoerd worden met de elektrische taxi’s. Het project kost 126 miljoen dollar en dat is goedkoper dan wanneer ze een metronetwerk zouden bouwen over dezelfde afstand. Er gaan zo’n 1.100 pods rijden. Als je meer betaalt, stopt de pod niet op de tussengelegen stations, maar brengt ‘ie je meteen naar de plek van bestemming.

Hieronder zie je een impressie van de pods zoals ze eruit zien in Suncheon, Zuid-Korea.

Minder drukte op de weg

De Indiase regering is op dit moment bezig om de biedingen te verwerken die ze van internationale bedrijven hebben gehad om het project mee te financieren. Ze hopen volgende maand een definitieve aankondiging van het plan te doen. De regering hoopt hiermee het verkeer tussen de twee steden te verminderen, want tussen Delhi en Gurgaon is het altijd chaos.

Het blijft echter de vraag of het kleinschalige karakter van de pod taxi de juiste keuze is voor het probleem tussen Delhi en Gurgaon, in plaats van een groot project, zoals het aanleggen van een metrolijn. Rapporten suggereren dat de pod taxiservice vergelijkbaar is met Skytran, een NASA partner startup. Skytran is een monorail met gondels die boven de stad zweeft. Er zijn al testfases geweest met Skytran en op dit moment is het bedrijf bezig met ene proefproject in Tel Aviv.

Snel en persoonlijk transport is al op meerdere plekken in de wereld geïntroduceerd, maar allemaal op kleine schaal. De oudste en meest uitgebreide is in Morgantown, West Virginia. Kleine trajecten worden ook gebruikt in het Masdar City business park in de Verenigde Arabische Emiraten, op het vliegveld Heathrow in Londen en bij Suncheon in Zuid-Korea.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*