Heeft Faraday Future nog een toekomst?

Tijdens de aankomende Consumer Electronics Show in Las Vegas moet het noodlijdende Faraday Future alles op alles zetten om een nieuwe investeerder te vinden. Lukt dat niet, dan is het bedrijf mogelijk in februari al failliet.

Grote geldproblemen

Faraday Future zit in grote geldproblemen. Het bedrijf – dat nog niet eens zo heel lang bestaat – heeft schulden open staan bij leveranciers. Die willen geld zien, want het heeft lang genoeg geduurd. Het bedrijf zoekt daarom haastig naar één of meerdere investeerders. Tijdens de CES in januari 2017 heeft Faraday Future een kans om met de onthulling van het eerste realistische productiemodel – een elektrische SUV – potentiële investeerders te overtuigen.

Duel met Tesla Model S P100D

Die elektrische SUV wordt snel, zo werd al duidelijk in een officiële teaservideo van het bedrijf waarin de SUV van Faraday Future duelleert met een Tesla Model S P100D. Faraday Future won. De SV krijgt vermoedelijk een 98 kWh batterij (500 kilometer range) en staat voor begin 2018 in de planning.

Het draait om geld

Hoe leuk dat ook allemaal klinkt. Uiteindelijk draait het om geld, want alleen met geld kan het bedrijf investeren in de toekomst. De portemonnee van de belangrijkste investeerder in Faraday Future, de Chinees Jia Yueting, is heel snel leeggeraakt. Of althans, het deel dat hij wilde investeren in het bedrijf. In een reactie laat het bedrijf weten dat vragen over financiële zaken niet worden beantwoord, in het belang van het bedrijf.

“Leveranciers willen geld zien”

Ambitieuze plannen

Ondanks alle financiële problemen blijft Faraday Future geloven in de toekomst. De ambities zijn groot. Het bedrijf wil een fabriek in Nevada bouwen van bijna 1 miljard euro die binnen twee jaar gereed moet zijn. Daarnaast beoogt het bedrijf zeven modellen te ontwikkelen, waarvan de SUV er eentje is.

 

Ex-medewerkers van Tesla Motors

Faraday Future verscheen in 2015 als donderslag bij heldere hemel. Aan de top staan onder meer ex-medewerkers van Tesla Motors. Het bedrijf beoogt een revolutie in auto-industrie, niet alleen met bijzondere technieken als autonoom rijden, maar ook met het verdienmodel. Faraday Future wil unieke auto-abonnementen aanbieden en ‘in-vehicle content’, een soort apps voor in de auto.

De kooi van Faraday

Weet dat de naam Faraday Future geïnspireerd is op Michael Faraday, een Britse natuurkundige die in 1821 de eerste elektromotor uitvond. Ook de kooi van Faraday en het Faraday-effect hebben we aan de gelijknamige natuurkundige te danken. De kooi van Faraday is gemaakt van koper of ijzer waarin statische elektriciteit en bliksem niet kan binnendringen. De stalen carrosserie van een auto fungeert dan ook als zo’n beschermende kooi bij een blikseminslag.

Nog een dragrace

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*