Video: Tesla ziet ongeluk aankomen en remt sneller dan de berijder

Het ongeluk gebeurde op de A2 in de buurt van Eindhoven. Beeld © Twitter/Hans Noordsij

Een heftig filmpje van een dashboardcamera van een ongeluk op de snelweg A2, waar een auto meerdere keren over de kop slaat.

Maar het meest opmerkelijke is misschien nog wel dat de auto van waaruit het ongeluk wordt gefilmd, uit zichzelf remt. In het fragment, dat met toestemming van de eigenaar door twitteraar (en Tesla-eigenaar) Hans Noordsij online werd geplaatst, is een piepsignaal te horen en te zien is hoe de auto veilig tot stilstand komt.

In het filmpje is het waarschuwingssignaal van het systeem te horen nog voordat er iets bijzonders te zien is. Een seconde later is de reden wel te zien: een zwarte suv die nog voor de auto voor de Tesla rijdt, remt en de personenauto erachter probeert hem te ontwijken. Dat mislukt, waarna de suv door de klap over de kop gaat.

Radar kijkt twee auto’s vooruit

Het piepsignaal is van het zogeheten Forward Collision Warningsysteem van Tesla, onderdeel van de automatische piloot van de auto. Dat systeem, dat twee auto’s vooruit kan kijken, grijpt in nog voordat de bestuurder zelf begint met remmen.

Sommige twitteraars betwijfelen of het niet toch de bestuurder zelf was die remt, maar volgens Noordsij was het echt de automatische piloot was die het ongeluk als eerste ‘zag’ en begon met remmen.

Techsite Electrek schrijft dat het filmpje een bewijs is dat het radarsysteem van Tesla, dat in september werd gereleased, daadwerkelijk behulpzaam kan zijn bij het signaleren van gevaarlijke situaties op de weg.

Het filmpje is dan ook een mooie opsteker voor oprichter Elon Musk, na de twijfel die ontstond over de veiligheid van de automatische piloot van Tesla’s door meerdere ongelukken met dodelijke afloop.

Waarschuwingen voor autopilot

De Duitse rijksdienst voor het wegverkeer waarschuwde Tesla-rijders dat ze moeten oppassen met de Autopilot, omdat dit slechts een hulpmiddel is en de auto niet ineens volledig geautomatiseerd is. De Nederlandse RDW noemt de term Autopilot ‘misleidend’.

Bij het ongeluk in de buurt van Eindhoven is wonder boven wonder niemand gewond geraakt.

Lees ook:  RDW vindt ‘Autopilot’ van Tesla misleidende term

Lees ook:  Autonoom rijden in bakermat auto-industrie

Lees ook:  De toekomst van Audi vrachtwagens: elektrisch en autonoom

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*