De Noren geven elektrische auto’s praktisch gratis weg

Het afgelopen jaar gingen er in Nederland 4.000 elektrische auto’s over de toonbank, 600 meer dan het jaar ervoor. Maar dat is niks in vergelijking met de verkoopcijfers in Noorwegen.

Want daar heeft de overheid de elektrische auto’s wel heel aantrekkelijk gemaakt. Je hoeft er over de aankoop van een exemplaar geen bpm en geen btw (die in Noorwegen 25 procent bedraagt) te betalen, je betaalt maar 45 euro wegenbelasting per jaar, tolwegen en veerboten zijn gratis, net als het parkeren op gemeenteparkeerplaatsen, en je mag op taxi- en busbanen rijden in grote steden.

Tesla van de staat

Volgens Jeroen Linnenbank, een Nederlandse theatermuzikant die in Noorwegen woont, zijn de regels er al zeker vijf jaar. ‘Auto’s zijn normaal gesproken duurder in Noorwegen dan in Nederland, maar ik heb mijn elektrische golf goedkoper kunnen krijgen dan het in Nederland gekost zou hebben.’ Het zijn volgens Linnenbank vooral particulieren die ervan profiteren. ‘Ze kunnen opeens een Tesla kopen, omdat een groot deel van de prijs door de staat wordt betaald.’

Goedkope oplossing

Al die voordelen lijken een grote kostenpost te zijn voor de Noorse overheid. Maar volgens Linnenbank is daar geen sprake van. ‘Het is zelfs een van de goedkoopste oplossingen om aan de Co2-doelen die Noorwegen heeft gesteld te voldoen.’

Toch is nog niet iedereen overtuigd. Veel Noren hebben angst voor de beperkte actieradius van de elektrische auto’s. Linnenbank: ‘Ze zijn bang dat ze stil komen te staan met een lege accu.’ Voor hen is er tegenwoordig een ander alternatief: de elektrische fiets. Linnenbank: ‘Waar ik woon is niets vlak, dus fietsen wordt nog altijd als sporten gezien. Maar elektrische fietsen beginnen wel aan te slaan.’

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*