AMC Amitron (1967), de eerste moderne elektrische auto

Elektrische auto’s zijn al vrijwel net zo oud als de auto zelf, toch lijken die eerste elektrische auto’s maar in weinig op de Leaf’s en Tesla’s van nu. De guitige AMC Amitron kunnen we rustig de eerste moderne EV noemen, al bleef het helaas bij een prototype.

Bij American Motors Company hadden ze al vroeg door welke zaken belangrijk waren als je een elektrische auto succesvol wilde maken: een groot bereik en om dat te bereiken een laag gewicht, moderne accutechnologie en goede aërodynamica. Dat bereik was een respectabele 241 kilometer bij een snelheid van 80 km/u. Om zo ver te komen op een volle acculading werd de Amitron vol gestopt met bijzondere technologie. Allereerst was de wagen uitgerust met twee kleine nickel-camdmiumaccu’s en twee iets grotere lithiumaccu’s. Die laatstgenoemde accu’s waren bedoeld om de Amitron op snelheid te houden, terwijl de nickel-cadmiumaccu’s gebruikt werden om de Amitron in zo’n twintig seconden naar de 80 km/u te accelereren. Bij elkaar woog het accupakket slechts 200 kg, een loodaccu met dezelfde capaciteit zou zo’n 900 kg in de schaal leggen.

Net zo bijzonder als de accu’s is het regenereren van remenergie. Het terugwinnen van de energie die nodig is om een auto tot stilstand te brengen mag nu dan gemeengoed zijn onder stekkerauto’s, in 1967 had nog niemand van dit systeem gehoord; AMC was met de Amitron de eerste. Verder was de carrosserie van de Amitron zo gestroomlijnd mogelijk, terwijl bijvoorbeeld de zittingen van de stoelen gevuld waren met lucht in plaats van schuim om maar zoveel mogelijk grammen te besparen. Helaas is de Amitron nooit in productie gegaan en is de bijzondere technologie niet direct doorontwikkeld. Wie weet waar we nu gestaan hadden als de Amitron werkelijkheid was geworden?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*