Tesla verlegt weer grenzen. Dit wordt grootste fabriek voor accu’s ter wereld

In de woestijn van Nevada bouwt Tesla al maandenlang naarstig aan een zogenoemde ‘gigafabriek’. Nu is de eerste mijlpaal van het ambitieuze plan bereikt. De productie van lithium-ion cellen is er van start gegaan.

De ‘reuzenfabriek’ in opbouw speelt een cruciale rol in de strategie van topman Elon Musk. Door aan massaproductie te doen, moet de elektrische wagen eindelijk financieel haalbaar worden voor de middenklasse.

Wellicht presenteert Tesla eind dit jaar het langverwachte Model 3, dat elektrisch rijden veel goedkoper moet gaan maken. De aankoopprijs voor het basismodel zou 35.000 dollar (omgerekend zo’n 33.000 euro) bedragen. Dankzij de gigafabriek kan ook de kostprijs van een accu met 30 procent naar omlaag.

Hoe groot de honger naar de nieuwe wagen is, bleek na de presentatie ervan in het voorjaar van 2016. Op enkele dagen tijd liepen er bijna 400.000 bestellingen binnen.

Eén derde van de productiesite in Nevada is nu klaar. De eerste lithium-ion cellen rollen van de band. Weldra zullen hier ook de batterijen voor het toekomstige Model 3 gemaakt worden. Volgens Musk zal de fabriek accu’s uitspuwen aan dezelfde snelheid waarmee een machinegeweer kogels afvuurt. Het is ook de bedoeling dat op termijn de ‘powerwall’, die hele huizen van stroom kan verzien, in Nevada wordt geproduceerd. Nieuwe handouts van het gebouw geven ook aan dat het dak volledig bedekt zal zijn met zonnepanelen waardoor de productiesite helemaal op schone energie kan draaien.

Met een oppervlakte van 1,2 miljoen vierkante meter wordt het een van de grootste fabrieken ter wereld en al helemaal de grootste productiesite van batterijen. Tegen 2018 zal de productiecapaciteit van 35 gigawattuur (GWh) bereikt worden. Ook de kosten zijn giga. De bouw van de fabriek zal 5 miljard dollar (omgerekend 4,73 miljard euro) kosten. Nu werken er al 2.900 arbeiders, tegen 2018 moeten dat er 6.200 worden en 10.000 werknemers tegen 2020.

Ook in Europa plant Musk de bouw van een gigafabriek. Waar precies, wordt dit jaar beslist. Ook Vlaanderen is in de running.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*