Langzaam verkeer versnelt komst elektrische auto

Koning Willem-Alexander vermaakt zich op een futuristische elektrische fiets bij de opening van een nieuwe fabriek van Gazelle.

Vincent wil Zon Elektrische auto’s moeten snel betaalbaar worden en sneller opgeladen kunnen worden, schrijf ik al een tijdje. Om dat bereiken krijgt die e-auto hulp uit een heel Hollandse hoek: van de e-fiets.

Ik wil een betaalbare elektrische auto, maar het duurt nog wel een paar jaar voordat die voor mijn deur staat, gok ik. Ondertussen hebben we thuis al jaren een elektrisch vervoermiddel dat ik met de dag meer ga waarderen: een elektrische fiets.

Die kwam er omdat mijn vrouw moeite kreeg om tegen de duinen op te fietsen. Bij een testrit tegen een straffe wind in was ze in één seconde overtuigd. Ik hield mijn gewone fiets, want dagelijkse oefening baart kunst en krachtige kuiten, nietwaar?

E-fiets vervangt auto
Toch rijd ik tegenwoordig geregeld op onze e-bike. Voor een boodschapje naar een winkel 7 tot 10 kilometer verderop zou ik vroeger toch gauw de auto hebben gepakt. Maar met de e-bike ben ik er nu bijna net zo snel. En dat hoor ik van meer mensen om me heen.

Als we tochtjes door de duinen maken, zien we tegenwoordig nog vooral e-fietsen. Ja, ouderen hebben de meeste vrije tijd en kopen de meeste e-fietsen. Maar het is toch ook al weer één of twee jaar geleden dat de eerste scholieren met e-bikes bij ons op de weg verschenen.

200 miljoen e-fietsen
In Nederland is ruim een kwart van alle nieuw verkochte fietsen nu elektrisch. En elk jaar worden het er meer. Zie de cijfers van BovagRai tot en met 2015. Nederland is een groot fietsland en een groot e-fietsland, met naar schatting dik 300.000 exemplaren in 2016. In Duitsland worden er twee keer zoveel verkocht, maar ja, dat land heeft wel vijf keer zoveel inwoners.

Alles verbleekt echter bij wat er in China gebeurt. Wereldwijd zijn er vorig jaar naar schatting 35 miljoen e-bikes verkocht, waarvan 1,6 miljoen in de EU, 152.000 in de VS en 32,8 miljoen in Azië. En daarvan nam China maar liefst 28,8 miljoen stuks voor zijn rekening. In dat land rijden inmiddels 200 miljoen e-fietsen.

Betaalbare accu
Met dat soort aantallen is China dé motor achter de kostprijsverlagingen van zowel de fiets als de accu. En het laatste is van belang voor het betaalbaar maken van e-auto’s. Nu heeft een fiets wel een veel kleinere accu dan een auto: pakweg 300 Wh tegen 30 kWh. Oftewel 1 auto heeft voor 100 fietsen aan accu’s aan boord. Maar met bijna 30 miljoen e-fietsen die jaarlijks in China worden verkocht, heb je toch dezelfde hoeveelheid accu’s als in 300.000 auto’s.

Als nu ook Europeanen de e-fiets écht gaan ontdekken, en de Amerikanen, en de inwoners van India, om maar een paar grote markten te noemen, zitten we wereldwijd binnenkort op het equivalent van 1 miljoen e-auto’s aan accu’s. Dan helpt de langzame e-fiets de komst van de e-auto toch echt in een hogere versnelling.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*