Zo wordt de Opel Ampera-e gebouwd-Een kijkje bij de productie van de eerste volledig elektrische Opel

De eerste volledig elektrische Opel moet over een paar maanden in de showroom staan. De eerste exemplaren worden nu al gebouwd in de Verenigde Staten en wij mochten een kijkje nemen in de fabriek.

Lake Orion

‘For Export’, staat er op het papier dat op de ruit van de Opel Ampera-e geplakt zit. Dit oranje exemplaar is bijna klaar voor de grote reis naar Europa, waar hij gebruikt zal worden voor het nodige testwerk. Niet alleen de preproductieauto’s worden in de Verenigde Staten gebouwd, elk exemplaar van de volledig elektrische Opel wordt in de grote GM-fabriek in Lake Orion (Michigan) in elkaar gezet.

Het complex is werkelijk gigantisch, maar hoe druk het misschien ook lijkt, de fabriek draait niet op volle toeren. Er wordt nu één dienst per dag gedraaid. Voor de productie van de Opel Ampera-e zijn drie diensten nodig. Dat betekent op dit moment dat elk exemplaar drie dagen in de fabriek is geweest. Als de vraag toeneemt, kunnen er meer diensten gedraaid gaan worden per dag en dan rollen er dus veel meer exemplaren per dag de fabriek uit.

Aandrijflijn

De grote fabriek in Lake Orion bouwt niet alleen de Opel Ampera-e. Ook zijn Amerikaanse tweelingbroer, de Chevrolet Bolt, rolt er van de band. De belangrijkste auto voor de fabriek is op dit moment nog de Chevrolet Sonic. De drie modellen worden tegelijkertijd geproduceerd, maar waar de Sonic voorzien wordt van een benzinemotor, krijgt de Opel Ampera-e zijn elektromotor en accupakket. Het bevestigen daarvan duurt iets langer, waardoor er geen twee Ampera-e’s of Bolts direct na elkaar gebouwd kunnen worden. Dat kost dus ook een klein beetje productietijd. Bijzonder om te zien is dat de auto geen seconde stilstaat in dit hele proces: het blijft immers een lopende band. Het accupakket komt aangerold op een volledig geautomatiseerde kar, die in hetzelfde tempo van de band gaat rijden. Vervolgens wordt de hele aandrijflijn bevestigd.

Compact

Tussen de enorme Chevrolet Suburbans en Silverado’s oogt de Ampera-e heel klein, haast schattig. Zeker voor de Amerikaanse markt heeft hij de buitenmaten van een compacte auto. Van binnen is hij echter enorm ruim. Omdat de accu’s in de vloer verwerkt zitten en de motor voorin ook maar weinig plek inneemt, blijft er veel ruimte over voor de passagiers. Met zijn lengte van 4,17 meter is hij 15 centimeter langer dan een Corsa, maar zo’n 20 centimeter korter dan een Astra. We mochten nog niet rijden met de auto, maar kregen wel uitgebreid de mogelijkheid om alle stoelen uit te proberen tijdens testritten. Achterin zit je zelfs met 1,90 meter heel fatsoenlijk, ook achter lange voorpassagiers. Hoe de auto rijdt lees je binnenkort, maar deze eerste kennismaking maakt in elk geval dat hij niet alleen op papier erg vlot is. Nul naar honderd moet hij in 7,3 tellen doen en dat kunnen we alvast bevestigen: dat doet hij.

Touchdown

Binnen zweeft een Opel Ampera-e naar het laatste stadium van de productieband, de eindcontrole. De verlichting wordt gecontoleerd, net als of de techniek volledig functioneert. Daarna raken de vier wielen voor het eerste keer de grond. Nu zal de auto nog maar een aantal kilometers afleggen, voordat zijn koper voor het eerst achter het stuur stapt.

Oversteek

De Opel Ampera-e krijgt een accupakket van 60 kWh. Daarmee moet de auto op papier 500 kilometer kunnen rijden, wat in de praktijk zal neerkomen op zo’n 400 kilometer. De accu’s worden geproduceerd door LG Chem en komen tot 40% opgeladen aan bij de fabriek in Lake Orion. Pas als de auto bij de dealer wordt afgeleverd, wordt hij voor het eerst volledig opgeladen. Voor de Nederlandse Ampera-e’s betekent het dat ze eerst een lange boottocht achter de rug hebben, voordat ze voor het eerst volledig opgeladen worden. Dit voorjaar moet de auto bij de dealer komen te staan.

 

2 Reacties

  1. Omdat dit een “gewone” auto is kan het een echte doorbraak betekenen in het elektrisch rijden. Een Tesla is natuurlijk supergaaf, maar deze auto zal voor vele mensen zonder eigen zaak meer bereikbaar worden.

    • Dat denk ik ook Danny. Met 4 procent bijtelling, geen wegenbelasting en de lage energiekosten word ie zeer interessant voor de particuliere rijder. En voor de zakelijke rijder nog interessanter vanwege de aftrek van de BTW en de M.I.A. Milieu Investerings- Aftrek. Ook mag die versnelt afschrijven middels de VAMIL regeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*