Airbus wil eind 2017 autonoom vliegend eenpersoonsvoertuig testen

Airbus-topman Tom Enders verwacht dat Airbus Group eind 2017 een prototype van een autonoom opererend, vliegend voertuig voor één persoon kan testen. Het toestel moet verticaal gaan opstijgen en landen, en moet in 2021 operationeel zijn.

Enders deed zijn uitspraken tijdens de Digital-Life-Design-conferentie in München, schrijft Reuters. Airbus ontwikkelt het toestel in een intern project onder de naam Project Vahana. Verantwoordelijk voor dit project is A3, een subdivisie van Airbus in het Amerikaanse San Jose. Het doel is te komen tot een klein, efficiënt, autonoom vliegend voertuig dat vooral gebruikt zal worden in stedelijke gebieden voor korte afstanden.

Het toestel zou gaan beschikken over acht propellers die via een kantelende vleugel zowel geschikt zijn voor opstijgen als voor de aandrijving in de vluchtfase. Airbus zegt voor het ontwerp ook een elektrische motor te gaan gebruiken om de luchtvervuiling binnen de perken te houden. Het toestel zou een parachute voor noodsituaties krijgen en in staat zijn om automatisch obstakels en andere vliegtuigen te ontwijken.

Airbus werkt ook nog aan een project voor een vliegende auto. Dit project heet ‘CityAirbus’. Ook dit toestel zou een, al dan niet deels, elektrische aandrijving en kantelende propellers krijgen, maar zou in tegenstelling tot het toestel van Project Vahana wel in staat zijn om meer mensen te vervoeren. Het idee is dat deze ‘vliegende taxi’ via je smartphone is te bestellen voor een korte vlucht in stedelijk gebied. In eerste instantie zou een piloot het toestel nog besturen, maar zodra de desbetreffende wet- en regelgeving het toelaat, kan er ook volledig autonoom worden gevlogen.

De vliegtuigbouwer werkt daarnaast aan een project om goederen te vervoeren met een drone. Met dit project genaamd ‘Skyways’ wil Airbus halverwege 2017 een autonome drone demonstreren die op de Nationale Universiteit van Singapore in staat is om pakketjes te vervoeren.

Volgens topman Enders wil Airbus, als de grootste commerciële helikopterbouwer ter wereld, investeren in nieuwe technologie, zoals autonoom rijden en artificiële intelligentie, en deze technieken inzetten bij de ontwikkeling van vliegende voertuigen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*