Miepmiep! Waarom de (elektrische) race wie het snelst van nul naar honderd gaat nutteloos is

Heb jij ook gemerkt dat er een obsessie gaande is? De fabrikanten van (elektrische) auto’s zijn erop gebrand om auto’s het snelst naar honderd kilometer per uur te laten accelereren. Dat is natuurlijk een leuk verkoopverhaal, en tevens ontzettend onzinnig.

Enough is enough

Laten we even beginnen bij het begin. De wereld stond op zijn kop toen Faraday Future zijn nieuwste auto presenteerde tijdens CES 2017. Met de FF91 worden de auto’s van Tesla op verschillende vlakken namelijk ‘verslagen’. Zo gaat-ie binnen 2,39 seconden van nul naar honderd kilometer per uur.

Het duurde niet lang voordat Tesla met een tegenreactie kwam. De Tesla Model S P100D Ludicrous Plus (ja écht) rijdt in 2,389 seconden naar honderd kilometer per uur toe. Ja, Tesla’s auto is een duizendste van een seconde sneller. Really?

Het snelst naar honderd doet er niet toe

Het astronomisch kleine verschil doet er uiteraard niet toe. Je merkt dit als bestuurder echt niet. Het doet er überhaupt niet toe of je auto nou binnen 2,4 seconden of vijf seconden op de honderd zit. Behalve als jij van plan bent om met je elektrische auto te gaan (drag)racen.

Je zult (bijna) nooit zo snel naar honderd willen. De enige reden die wij kunnen bedenken dat je dit wel wilt, is als je dikwijls als een idioot de weg op wilt. Als jij aan de wereld wilt laten zien hoe cool jij bent met je snelle wagen.

Steek je energie nou in iets anders, autofabrikanten!

Weet je wat het is? Dat er andere zaken zijn die er véél meer toe doen. Wat dacht je van bereik, laadtijd, softwareprestaties en rijervaring? Wat dacht je van het exterieur?

Vooral met de zelfrijdende auto zal het nul uitmaken of je auto de snelste is die tot de honderd kilometer per uur komt. Die zal zelf nooit op een dergelijke manier gaan rijden. Dus autofabrikanten, focus alsjeblieft op iets anders dan op snel accelereren. Het is onzinnig, kinderachtig en niet van belang.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*