Moet Nederland ‘dronevriendelijker’ worden?

Makelaars, dronebouwers en startups willen allemaal graag nieuwe drones en toepassingen van deze vliegende machines testen. Maar wetgeving zit vaak in de weg. Moet Nederland dronevriendelijker worden?

Stel je hebt een zelfvliegende drone en wil daar een testvlucht mee maken. Mag dat dan? En zo ja, waar?

Grote kans dat je het antwoord niet weet, net als veel drone-eigenaren én handhavers. De regels rondom het gebruik van drones  – vooral als ze vliegen met experimentele technologieën – zijn in Nederland lang niet altijd even duidelijk.

Een specifieke wet voor drones is er namelijk nog niet. In plaats daarvan moeten bezitters van de vliegmachines zich houden aan oude regels rond modelvliegen, waar ook oudere modelvliegtuigen onder vallen.

De regels

Wat zijn de regels nu precies? Kort gezegd moet een drone in Nederland altijd in het blikveld van zijn piloot blijven tijdens een vlucht, mag op een maximale hoogte van 120 meter worden gevlogen en mag een drone alleen bij daglicht worden gebruikt. De locaties waar een drone in Nederland mag vliegen zijn ook beperkt. Het is bijvoorbeeld verboden er één te gebruiken boven mensenmassa’s. Daarnaast bevinden zich in Nederland meerdere no-fly-zones, waarin drones helemaal niet gebruikt mogen worden. Het gebruik van drones is in heel Amsterdam bijvoorbeeld verboden, vanwege de no-fly-zone rond Schiphol.

Voorlichting

Winkels lichten klanten meestal niet in over de wetgeving rond hun pas gekochte drones. Dat geldt ook voor winkels in Amsterdam, waar in de buurt helemaal niet mag worden gevlogen. Kopers van drones bij Media Markt en de Apple Store laten weten niet te zijn ingelicht over wat ze er wel of niet mee mogen. Een woordvoerder van Bol.com zegt dat de webshop nooit wijst op wetgeving van de verkoop van drones. “Het is aan de leverancier om er wat bij te zetten als ze dat willen. Er is vooralsnog geen speciaal beleid”. Dat vindt Wiebe de Jager van het blog Dronewatch jammer: “Helaas zie je dat veel winkels en webshops weinig voorlichting geven, en dat mensen die de winkel uitlopen niet eens weten dat er regels zijn.”D66-Kamerlid Kees Verhoeven zegt in een gesprek met NU.nl dat Nederland “een stuk dronevriendelijker kan”. Maar hij vindt dat bezitters van drones niet onwetend mogen zijn over de wet: “Ik vind dat je als eigenaar geacht bent om zelf te weten welke regels er zijn.”

Nieuwe wetgeving

Volgens Verhoeven zou wetgeving duidelijker moeten aangeven van wie een specifieke drone is, hoe hier veilig mee kan worden omgegaan en hoe privacy gewaarborgd kan worden. “Want je moet een drone niet kunnen gebruiken om foto’s te maken van mensen die normaal gesproken niet gefotografeerd kunnen worden”. De Jager vindt Nederland “nog relatief dronevriendelijk”. Maar hij vreest dat daar snel verandering in komt. “Nu nog heb je als recreatieve dronevlieger redelijk wat mogelijkheden en mag je bijvoorbeeld 120 meter hoog vliegen, maar waarschijnlijk gaat dit naar maximaal 50 meter hoog en maximaal 100 meter ver.””Ook zie je de laatste tijd ineens allerlei verboden ingesteld worden, zoals een verbod op vluchten in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden”, aldus de Jager. “Dan heb je het over hele grote gebieden, waarbij het doel (voorkomen dat de rust van dieren wordt verstoord, red.) flink overschoten wordt.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*