Nederlandse drone moet bootvluchtelingen redden

Nederlander Patrique Zaman ontwikkelt een autonoom vliegtuigje dat eerste hulp biedt aan bootvluchtelingen.

Zamans Avy Rescue is een mix van een vliegtuig, een helikopter en een drone, zegt de bedenker. Hij is ongeveer twee bij twee meter en kan vliegen als een vliegtuig en landen als een helikopter. Verder vliegt het apparaat volledig autonoom.

“Wij hebben de Avy Rescue gebouwd vanuit de vraag hoe we snel ter plaatse kunnen zijn om eerste hulp te bieden aan vluchtelingen op de Middellandse Zee”, vertelt Zaman. Voor hem is het onbestaanbaar dat zo veel mensen omkomen doordat ze geen medicijnen of voedsel meer hebben of verdrinken doordat hulp niet op tijd komt. “Ze halen de kusten niet en daar is geen oplossing voor”. In de organisatie ziet Zaman vooral veel chaos en veel te weinig materieel om mensen mee te redden.

Speuren naar drenkelingen

De Avy Rescue kan geen mensen vervoeren, dus wat voor bijdrage kan zo’n drone dan wel leveren? Ten eerste kan het apparaat uitgerust worden met allerlei sensoren en camera’s, vertelt Zaman. Daardoor kan de drone zelfstandig speuren naar drenkelingen en bootjes, ook in het donker. Die informatie kan direct doorgegeven worden aan de kustwacht of schepen die in de buurt zijn.

Maar Avy verzon ook nog iets anders: de drone kan een pakket meenemen dat naast een bootje in zee gedropt kan worden. “Als het pakket met water in aanraking komt blaast het automatisch een gigantische boei op, met een vlag erop”. Daarnaast geeft een transponder de exacte locatie van de boei door aan de reddingsdiensten en krijgen de vluchtelingen informatie in het Arabisch en het Engels door een ingebouwde speaker, zegt Zaman.

De drone, die zich nog in een testfase begeeft, is ook in het oog gesprongen van de Drones for Good-award. De winnaar daarvan wordt volgende maand in Dubai bekendgemaakt en krijgt een miljoen dollar.

Verdienmodel

“Als we winnen zetten we het geld volledig in om dit type verder te ontwikkelen. Er zijn nog zo veel andere sociale en humanitaire toepassingen voor de drone.” Zaman denkt bijvoorbeeld aan patrouillevluchten in Afrika om olifantenstropers in de gaten te houden.

Een miljoen extra is geen overbodige luxe: de ontwikkeling van het prototype is tot nu toe vooral bekostigd met eigen geld van de ondernemer en een aantal vrienden en een bijdrage van de ESA. Maar uiteindelijk moet er wel een levensvatbaar verdienmodel komen. “Uiteindelijk is het het meest duurzaam als er geld mee opgehaald kan worden, zolang we maar bij de kernmissie blijven: Avy moet bijdragen aan een betere wereld.”

Zaman ziet wel mogelijkheden om ook commercieel te verdienen aan de uitvinding. Zo zou de drone bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om in afgelegen gebieden in Noorwegen elektriciteitskabels te inspecteren. Nu is dat een kostbaar en gevaarlijk proces waarbij techneuten met een helikopter naar de kabels gebracht worden.

Camcomputer

Sinds 2015 vliegt een hulporganisatie samen met Artsen Zonder Grenzen al boven de Middellandse Zee rond met een onbemande camcopter op zoek naar bootvluchtelingen. Die S-100 kan tot 6 uur vliegen, maar is prijzig: hij kost 1 miljoen dollar.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*