China bouwt grootste testzone voor autonoom rijden

De zelfrijdende Mercedes future truck waarin de chauffeur niet meer zijn handen aan het stuur heeft maar een iPad bediend.

De Chinese stad Zhangzhou wil ’s werelds grootste experimentele zone voor autonoom rijden bouwen.

De bedoeling is om een gebied van 56 vierkante kilometer groot in te richten als een stad inclusief verkeerslichten om zelfrijdende voertuigen in een realistische omgeving te kunnen testen. Er komt een gesloten testruimte van 600.000 vierkante meter en een open testgebied van 2 miljoen vierkante meter groot.

Kapitaalinjectie

Het testterrein moet nog dit jaar worden geopend. De bedrijven China Merchants Group, Frontt Capital en CRI Intelligent Auto Research Institute zorgen gezamenlijk voor een kapitaalinjectie van 10 miljard yuan, dat neerkomt op ongeveer 1,3 miljard euro.

Mcity

Het Amerikaanse Mcity, een testterrein voor autonome voertuigen van de universiteit van Michigan in de Verenigde Staten dat al een aantal jaren actief is, is betrokken bij het project in China. Bekijk voor een impressie van Mcity het filmpje.

In Nederland en in buurland Duitsland zijn nu platooning tests aangekondigd waarbij trucks elektronisch met elkaar zijn verbonden en achter elkaar aan rijden op de openbare weg. De andere trucks volgen automatisch zonder dat daar de hulp van de chauffeur voor nodig is. Truck platooning moet zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer en meer veiligheid. Door vrachtauto’s dichter op elkaar te laten rijden zijn ook brandstof en CO2 besparingen tot 10 procent mogelijk. Dat is niet alleen goed voor het terugdringen van de uitstoot van CO2, maar het kan ook interessante besparingen opleveren voor het bedrijfsleven.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*