Apple iCar? Wat denk je van deze 25 jaar oude ‘slimme fiets’?

Onlangs verschenen er weer eens geruchten over een heuse elektrische Apple-auto, inclusief ‘hooggespannen’ verwachtingen. Interessant, maar stiekem oude koek: Steve Roberts bouwde begin jaren ’90 al computers in voertuigen!

Deze Behemoth (big electronic humanized machine, only too heavy) vervoerde o.a. drie computers, een LCD-scherm en toetsenbord in het stuur, een GPS-systeem en zonnepanelen om de apparaten draaiende te houden. De Behemoth trok een karretje met daarin nog véél meer machines: een printer, een kortegolfradio, loodzware accu’s: je kunt het zo gek niet bedenken of deze fiets had het. Tegenwoordig zou je zowat alles in één koffer kwijt kunnen, maar begin jaren ’90 was dit een behoorlijke prestatie!

Om de boordcomputers te bedienen droeg Roberts een enorme helm, die óók boordevol technische snufjes zat. Met z’n hoofd bestuurde hij een muiscursor op het scherm, en kon hij satelliettelefoongesprekken voeren. In totaal kostte het 1,2 miljoen dollar om deze Behemoth werkelijkheid te maken. Uiteindelijk fietste Roberts er maar 1500 kilometer op: kort nadat de fiets af was, werd hij gevraagd om op tournee te gaan om lezingen te geven.

Daarnaast: het gevaarte weegt 263 kilo (exclusief de fietser zelf) dus je rijdt er niet echt lekker een hellinkje mee op! Roberts doneerde de fiets aan het Computer History Museum in Mountain View, Californië, waar de Behemoth nog steeds te zien is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*