‘Big Energy komt in het nauw door zonne-energie en elektrische auto’s’

De vraag naar olie en kolen kan al in 2020 beginnen te dalen door de opkomst van elektrische auto’s en zonne-energie.

Omdat duurzame energie en elektrische auto’s in hoog tempo goedkoper worden en omdat landen tijdens de Klimaatconferentie in Parijs in 2015 hebben afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zou het marktaandeel van fossiele brandstoffen het komende decennium al met 10 procent kunnen dalen.

Dat is althans de voorspelling in een rapport van het Grantham Institute van het Imperial College in Londen en het Carbon Tracker Initiative. Volgens hen onderschat ‘Big Energy’ de gevolgen van deze ontwikkelingen nog altijd, schrijft The Guardian. “Elektrische voertuigen en zonne-energie zijn gamechangers”, zegt Luke Sussams van het Carbon Tracker Initiave tegen de krant.

Kosten zonne-energie enorm gedaald

De kosten van zonne-energie zijn in zeven jaar met 85 procent gedaald. Volgens het rapport zouden zonnepanelen in 2040 23 procent van de wereldwijde energieproductie voor hun rekening kunnen nemen. De opstellers van het rapport stellen dat elektrische auto’s in 2050 tweederde van het wegverkeer kunnen uitmaken. Dat zou dagelijks 25 miljoen vaten olie schelen.

 

In de kolenindustrie is de afgelopen jaren al gebleken waar een minder grote dan verwachte vraag toe kan leiden. Honderden kolenmijnen zijn de afgelopen jaren gesloten en verscheidene kolenbedrijven gingen failliet. ’s Werelds grootste private kolenbedrijf Peabody Energy was tien jaar geleden ruim veertig keer zoveel waard als nu.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*