Actieradius van 1.000 kilometer mogelijk door nieuwe batterij?

Het bedrijf NanoFlowcell presenteert op de Geneva International Motor Show het prototype van een sportauto met een nieuw type batterij. Deze Quant 48Volt wordt uitgerust met een zogeheten ‘flowcell’-batterij, die fungeert als een constante bron van elektrische energie en moet zorgen voor een actieradius van meer dan 1.000 kilometer.

Dit meldt NanoFlowcell in een persbericht.

Elektrische auto

De sportauto die het bedrijf op de rol heeft staan voor de Geneva International Motor Show in maart, accelereert van 0 naar 100 kilometer per uur binnen 2,4 seconden en heeft een topsnelheid van 300 kilometer per uur. De actieradius van de auto is volgens de makers hoger dan 1.000 kilometer.

De zogeheten flowcell-batterij staat volgens het bedrijf garant voor de ‘snelste, veiligste en milieuvriendelijkste aandrijving voor elektrische auto’s die momenteel beschikbaar is’.

Batterij

De prestaties van de flowcell-batterij zijn volgens de makers vergelijkbaar met die van lithium-ion-batterijen. Het verschil zit hem echter in het feit dat de flowcell-batterij elektrochemische energie opslaat in de vorm van positief en negatief geladen ionische vloeistoffen (elektrische geladen vloeistof van gesmolten zouten) en die omzet in elektriciteit. De sportauto beschikt dan ook over twee tanks; een tank voor positief geladen vloeistof en een andere tank voor negatief geladen vloeistof.

Het zal nog even duren voordat dergelijke auto’s daadwerkelijk (en uberhaupt) op de markt verschijnen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog geen mogelijkheden om ionische vloeistoffen te tanken. De makers van de flowcell-batterij stellen echter dat bestaande tankstations gemakkelijk kunnen worden omgebouwd.

Vliegtuigen, schepen en huizen

NanoFlowcell heeft hoge verwachtingen van de technologie. Zo verwacht het bedrijf dat flowcell-batterijen in de toekomst ook kunnen worden ingezet in vliegtuigen, huizen en op schepen.

De beweringen die het bedrijf doet over hun batterij zijn zeer veelbelovend en misschien iets te veelbelovend. Een korreltje zout is, tot de officiele presentatie tijdens de Geneva International Motor Show, dan ook wellicht geboden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*