Publiek vreest dat hackers zelfrijdende auto’s zullen gijzelen

De meerderheid van de autobestuurders vrezen dat zelfrijdende wagens het doelwit kunnen worden van hackers, waardoor het voertuig onklaar kan worden gemaakt, crashes kunnen worden veroorzaakt of door terroristen zelfs als een wapen zou kunnen worden gebruikt.

Dat is de conclusie van een enquête van wetenschappers aan de University of Michigan bij vijfhonderd autobestuurders in de Verenigde Staten.

Een groot deel van de respondenten gaf ook toe te vrezen dat zelfrijdende wagens aan hackers de mogelijkheid zouden kunnen bieden persoonlijke informatie van de inzittenden te verzamelen.

“Volgens velen worden echter ook conventionele wagens door dezelfde veiligheidsproblemen geplaagd,” zeggen de onderzoekers Michael Sivak en Brandon Schoettle, wetenschappers aan het Transportation Research Institute van de University of Michigan.

Vrouwen

“Uit het onderzoek bleek dat tussen 76 procent en 88 procent van de consumenten van mening waren dat hackers mogelijk toegang zouden kunnen hebben tot de systemen van zelfrijdende wagens, zodat ze bewust ongevallen zouden kunnen veroorzaken of een gedeelte van de vloot auto’s onklaar zouden kunnen maken en immobiliseren,” benadrukken de onderzoekers.

“Meer dan 40 procent van de ondervraagden geeft aan zich zelfs ernstig tot extreem zorgen te maken over een dreiging van hackers.”

“Maar ook ongeveer 33 procent van de respondenten geeft toe zich minstens enigszins zorgen te maken dat hackers gelijkaardige problemen bij de huidige generatie conventionele wagens zou kunnen veroorzaken,” betogen Sivak en Schoettle.

Wel blijkt dat de ondervraagden zich meer zorgen maken over mogelijke gevolgen voor de verkeersveiligheid dan over een eventuele diefstal van persoonlijke gegevens.

Ook moest worden vastgesteld dat vrouwen zich over de eventuele acties van hackers meer zorgen maken dan mannen. Tevens kon bij oudere respondenten een grotere bezorgdheid worden opgetekend dan bij jongere generaties autobestuurders.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*