Eindelijk gaat de FE verder: wat gebeurde er dit seizoen?

Een winterstop in een klasse die het moet hebben van de winter – de kalenderindeling van de Formule E deed menig wenkbrauw fronsen. De categorie heeft het alleenrecht in de maanden december en januari (als we kleine opstapklassen als de Toyota Racing Series niet als concurrentie aanrekenen), maar maakte totaal geen gebruik van de gaten in de kalender. Na veertien weken gaat het derde seizoen van de elektrische klasse eindelijk verder: wij zetten even op een rijtje wat er tot dusver in de jaargang 2016-17 is gebeurd.

9 oktober: de ouverture in Hong Kong

Nieuw seizoen, nieuwe stad: het derde FE-jaar werd afgetrapt op een circuitje dat in de haven van de Chinese handelsstad Hong Kong was uitgezet. Regerend kampioen Sebastien Buemi bleek de slimste, door zijn verplichte wagenwissel af te werken onder een neutralisatie. Hiermee won de Zwitser, die vanaf de vijfde plaats had moeten starten. Lucas di Grassi stormde naar voren: de Braziliaan was vertrokken vanaf de één na laatste plaats op de grid, maar besloot de wedstrijd als tweede. Ook Robin Frijns knokte zich naar voren: de Limburger begon nog achter Di Grassi, maar finishte op een knappe zesde plaats.

De overmacht van Renaiult e.dams was, in ieder geval in de kwalificatie, niet meer zo duidelijk merkbaar als in het vorige seizoen. Nelsinho Piquet en Oliver Turvey maakten NextEV NIO dolblij met een front row lockout, maar aan de meet had het Chinese team minder reden tot juichen. Piquet zag een overwinning door het putje gaan doordat debutant José Maria Lopez voor hem van de baan vloog – hij kon de Argentijn niet meer ontwijken. Turvey kreeg de ene na de andere concurrent om de oren en kwam niet verder dan P8.

12 november: het treffen in Marrakech

In de Marokkaanse stad was het Felix Rosenqvist die de show stal: gedurende de hele zaterdag was de Zweed, die vijf weken eerder zijn FE-debuut had gemaakt voor de stal van Mahindra, ijzersterk. Een overwinning bleef echter uit: na de wagenwissel liep Buemi razensnel op de tweevoudig Macau-winnaar in, om hem een aantal ronden voor het einde te verschalken. Na de zegetocht in Hong Kong dus wederom de volle buit voor de Zwitserse kampioen, ditmaal zelfs met een gridstraf: zijn brandblusser was plots afgegaan tijdens een kwalificatieronde.

Sam Bird, de dark horse van de titelstrijd van vorig jaar, werd netjes tweede. De Brit wist zijn DS Virgin-wagen nog langs de Mahindra van Rosenqvist te wurmen om de Zweed zo de één na grootste bokaal afhandig te maken. Frijns greep net naast de punten: de rijder van MS Amlin Andretti had een onzichtbaar optreden in Marokko en besloot het weekend met nul punten.

7 januari: simracers versus Formule E-coureurs in Vegas

Om de tijd tussen de ePrix’s van Marrakech en Buenos Aires te doden laste de Formule E-organisatie een eRace in: een wedstrijd achter de simulator. Tien ijzersterke simracers mochten het opnemen tegen de FE-coureurs (tenminste, zij die niet last hadden van een bug in het systeem – enkele rijders konden niet eens van start gaan). De Nederlander Bono Huis en de Fin Olli Pahkala bleken bijzonder sterk: zij rolden het hele veld op, Pahkala was in eerste instantie de winnaar.

Echter – een chagrijnige Huis had al een vermoeden – Pahkala had na zijn wagenwissel constant gebruik kunnen maken van de FanBoost, en de Fin had zodoende een gigantische voorsprong bijeen kunnen rijden. Gelukkig voor Huis was het de organisatie niet ontgaan: een tijdstraf wierp Pahkala terug naar de derde plaats, Huis mocht zijn portemonnee spekken met de hoofdprijs – 200.000 dollar.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*