Waterstofvliegtuigen als de kerosine op is

Waterstof is een goed en duurzaam alternatief voor kerosine. Dat stelt Jo Hermans, emeritus hoogleraar natuurkunde, in het wetenschappelijke tijdschrift MRS Energy and Sustainability.

Hij heeft het idee nog niet met de vliegtuigindustrie besproken, maar volgens Hermans heeft waterstof als brandstof voor vliegtuigen grote voordelen. ‘Kerosine raakt op een gegeven moment op en voorlopig zit elektrisch vliegen er nog niet in, omdat die motoren veel te zwaar zijn. Waterstof een heel laag gewicht. En omdat er extra energie nodig is om iedere extra kilo de lucht in te krijgen, is waterstof een goed alternatief. Deze brandstof is natuurlijk ontvlambaar, maar kerosine is dat ook.’

Vloeibare waterstof

‘Het is mogelijk om waterstof onder hoge druk in een tank te stoppen, zoals bij auto’s’, zegt Hermans. ‘Daarvoor zijn zware en stevige tanks nodig. Maar omdat waterstof in gasvorm een zeer lage dichtheid heeft kan men het ook vloeibaar maken. Alleen, waterstof wordt pas vloeibaar bij -250 graden Celcius. Daarvoor moet de waterstof dus eerst worden afgekoeld en ontzettend goed geïsoleerd worden.’

Desondanks zal er altijd wat waterstof verdampen. ‘Maar bij vliegtuigen is dat probleem een stuk minder’, meent Hermans. ‘Ze vliegen meestal maar een paar uur voordat ze alweer op hun bestemming zijn. Ook is de temperatuur op vlieghoogte veel lager.’

Zonne-energie

Hermans denkt dat de ontwikkeling van capabele zonnepanelen voor de luchtvaart is nog heel ver weg is. ‘Vliegtuigen zijn met hun lading en passagiers daarvoor nog veel te zwaar. Het is daarom op dit moment nog niet een voor de hand liggende oplossing.’

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*