‘Vrachtfiets is de toekomst voor stedelijke distributie’

Lichte elektrische vrachtvoertuigen (zoals de vrachtfiets) zijn de toekomst voor stedelijke leveringen waarbij de laadcapaciteit van een bestel- of vrachtauto onnodig is.

De toekomst van de fietskoerier ziet er rooskleurig uit. Lichte elektrische vrachtvoertuigen zijn de toekomst voor stedelijke leveringen waarvan de laadcapaciteit van een bestel- of vrachtauto onnodig is, stelt Susanne Balm, projectleider E-mobility&City Logistics van de Hogeschool van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar de inzet van elektrisch vervoer zoals de vrachtfiets. De hogeschool heeft een website gelanceerd met de elektrische initiatieven tot nu toe.

Fietskoerier als alternatief

Ondanks alle subsidies en onderzoeken zet de ontwikkeling van elektrisch bestel- en vrachtverkeer nauwelijks door. De fietskoerier en zijn vrachtfiets biedt een goedkopere oplossing om stil en emissievrij te bevoorraden, aldus de onderzoeker.  “De fietskoerier biedt een goedkopere oplossing om stil en emissievrij te bevoorraden. Ze zijn sneller en goedkoper.”

Slimme fietsoplossingen

Om die redenen rijden grote partijen zoals PostNL en DHL er ook met vrachtfietsen. Ze nemen veel minder ruimte in en zijn daarom ook een oplossing voor de toenemende druk op de openbare ruimte door al het geparkeerde bestelverkeer.  Zo heeft DHL deze week de Cubicycle geïntroduceerd. UPS test een elektrische driewieler.

Maar de ontwikkeling naar meer klein, schoon vervoer gaat niet van zelf.  Studenten van de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam hebben afgelopen najaar verkeersonderzoek gedaan in Amsterdam en Rotterdam. Van al het vrachtverkeer dat langsreed was ca 1% een vrachtfiets.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*